Gevolgen energielabel op hoogte hypotheek

Wat voor invloed heeft het energielabel van je huis op je hypotheek?

Omdat duurzaamheid en het besparen van energie al jaren een belangrijk onderwerp in onze maatschappij is, gaat het energielabel van je (droom)huis vanaf 2024 ook van invloed zijn op de hoogte van de hypotheek die je kunt afsluiten.

Komend jaar krijgen huizenzoekers namelijk te maken met nieuwe hypotheeknormen. Het maximale leenbedrag is dan mede afhankelijk van het energielabel van de woning. Simpel gezegd is het hoe hoger en dus beter het label is, hoe meer er vaak geleend kan worden. Bereken hoeveel je maximaal kunt lenen voor een hypotheek.

Prijsverschillen van woningen

Omdat mensen vanaf 2024 een hogere hypotheek kunnen krijgen voor een woning met een hoger energielabel (A of B), worden woningen met een lager label misschien juist minder aantrekkelijk. Daardoor kan de prijs van die woningen eventueel dalen en dus de prijs van woningen die heel energiezuinig zijn juist enorm stijgen. Zo ontstaat er een duidelijk prijsverschil tussen woningen met een hoger en lager energielabel en nemen de verschillen op de huizenmarkt alleen maar toe.

Negatieve gevolgen voor de leencapaciteit

Om te voorkomen dat je te veel leent en in financiële problemen raakt, kijkt de bank ook nog naar je inkomen en je vaste lasten. Ze bepalen ook hoeveel geld je na het betalen van je maandelijkse aflossing en rente elk maand moet overhouden om van te kunnen leven. Dat laatste wordt de leennorm genoemd.

De hoogte van het energielabel gaat ook direct van invloed zijn op deze leennorm. Huizenkopers kunnen vanaf volgend jaar namelijk tot € 50.000 meer lenen voor een woning met een hoger energielabel. De maximaal toegestane hypotheek voor een woning wordt volgend jaar dus meer afhankelijk van het energielabel. De nieuwe hypotheeknormen hebben dus een grote impact op wat mensen volgend jaar kunnen lenen.

De gedachte hierachter is dat eigenaren van een energiezuinige woning een lagere energierekening hebben, waardoor zij meer geld overhouden voor de hypotheek. En omdat de energieprijzen de afgelopen jaren nogal aan verandering onderhevig zijn, wil men minder risico nemen dat kopers deze lasten niet kunnen opbrengen en daardoor misschien hun hypotheeklasten niet kunnen betalen.

Direct gevolg hiervan is dus dat de leencapaciteit voor kopers van een woning met een energielabel E, F of G daalt.

Verduurzamen van woning stimuleren

Huishoudens kunnen wel een extra bedrag lenen om hun huis energiezuiniger te maken. Hiervoor bestaat een lijst van maatregelen die vrijwel altijd de energierekening meer doen dalen dan dat de maandlasten van de hypotheek stijgen. Dit bedrag was voorheen niet hoger dan € 9.000. Ook dit bedrag wordt nu gedifferentieerd naar energielabel. Omdat er bij EFG-woningen meer maatregelen nodig zijn, kunnen kopers van deze woningen een hoger bedrag extra lenen dan kopers van woningen die al energiezuiniger zijn. Voor EFG-woningen stijgt dit in 2024 naar € 20.000

Nobel Hypotheken

We snappen dat het lastig in te schatten is of de hypotheek voor de woning die je op het oogt hebt hierdoor misschien in gevaar komt. Of dat je nu juist meer kunt lenen en je droomhuis wat niet haalbaar leek, nu ineens dichterbij komt. Maar geen nood, daar zijn wij voor!

Want wij van Nobel Hypotheken helpen je graag door middel van het geven van een hoogwaardig financieel advies en denken op alle fronten met je mee. Wij zetten altijd een stap extra voor onze (potentiële) klanten, analyseren echt alle mogelijkheden en denken wanneer nodig altijd buiten de gebaande paden.

Zo zorgen we ervoor dat wij wél voor elkaar krijgen wat bij anderen niet mogelijk is. Ofwel wij zetten ons volledig voor jou in, zodat je de beste hypotheek of lening krijgt die helemaal bij je past en natuurlijk volledig aansluit op jouw situatie en wensen.

Wil je ook een adviseur die buiten de gebaande paden kijkt en echt alle mogelijkheden voor je analyseert? Neem dan snel contact op met ons ervaren en enthousiaste team. Wij staan 24 uur per dag met de grootste betrokkenheid en oprechte aandacht voor je klaar. Een e-mail is zo gestuurd naar info@nobelhypotheken.nl of bel of app naar 06-54770122.