Gevolgen energielabel op hoogte hypotheek

Kan ik een hogere hypotheek krijgen met een beter energielabel?

Het is weer een nieuw jaar en zoals altijd komt dat met nieuwe regels en voorwaarden.

Zo ook bij het aanvragen van een hypotheek. Vanaf 2024 is het namelijk zo dat huishoudens die een energiezuinige woning kopen, kunnen hiervoor extra hypotheek kunnen krijgen.

We zullen hieronder uitleggen welke invloed deze regels hebben op de aankoop van jouw droomhuis en waar je allemaal zelf op kunt letten.

Energielabels en hoogte hypotheek

Tot nu toe waren woningen met een C-label de standaard, maar door de koppeling tussen het energielabel en een extra hypotheekbedrag betekent dat woningen met een EFG-label de standaard zullen vormen. Dus hoe beter het label, hoe meer je extra aan hypotheek kunt lenen.

De reden van deze koppeling is dat eigenaren van energiezuinige woningen vaak een lagere energierekening hebben, waardoor zij meer overhouden om de hypotheek te kunnen betalen.

Dit wordt weergegeven als een inkomensonafhankelijk extra bedrag gekoppeld aan de hypotheek. Dit bedrag kan zomaar oplopen tot € 50.000 extra hypotheek voor een huis met label A++++  met gegarandeerd geen energiekosten.

Logischerwijs zal de leencapaciteit voor kopers van een woning met een energielabel E, F of G dalen. Dit is dus iets waar je zeker rekening mee moet houden als je op zoekt gaat naar een (nieuwe) woning. Bereken hoeveel hypotheek je kunt krijgen.

Hieronder kun je in een handige tabel zien bij welk label je hoeveel extra kunt lenen:

Energielabel Maximaal extra leenbedrag hypotheek
E, F, G € 0
C, D € 5.000
A, B € 10.000
A+ t/m A++ € 20.000
A+++ € 30.000
A++++ € 40.000
A++++ met garantie € 50.000

Verduurzamen van je woning

Daarentegen werkt het bij het aanvragen van een extra hypotheek om te verduurzamen precies andersom. Hoe hoger en beter je energielabel des te minder kun je hiervoor kunt lenen, het is immers minder nodig dan bij een huis dat een laag energielabel heeft.

Zo kunnen eigenaren van huizen met energielabel E, F of G 20.000 euro extra lenen, terwijl voor eigenaren met een woning met energielabel A of B dat maximaal 10.000 euro is. Nu is dat bedrag voor iedereen gelijkgesteld op maximaal 9000 euro.

Hieronder kun je in de tabel zien bij welk label je hoeveel extra kunt lenen om te verduurzamen.

Startlabel woning (voor verduurzaming) Maximaal extra leenbedrag hypotheek
E, F, G € 20.000
C, D € 15.000
A, B t/m A+++ € 10.000
A++++ € 0

Lees ook: wat voor invloed heeft het energielabel op je hypotheek?

Leennorm en loonstijging

Om te voorkomen dat je te veel leent en in financiële problemen raakt, kijkt de bank naast het energielabel, ook nog naar je inkomen en je vaste lasten. Ze bepalen ook hoeveel geld je na het betalen van je maandelijkse aflossing en rente elk maand moet overhouden om van te kunnen leven. Dat laatste wordt de leennorm genoemd. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) brengt jaarlijks onafhankelijk advies uit over de leennormen voor hypotheken.

In 2024 zijn de lonen gestegen en dat heeft ook direct invloed op de leencapaciteit. Deze verandert namelijk door veranderingen in lonen, prijzen en belastingmaatregelen. Zonder loonstijging daalt voor veel inkomensgroepen de maximale hypotheek. Dit komt vooral door de hoge inflatie.

Alleenstaanden daarentegen kunnen vanaf komend jaar sowieso €16.000 extra lenen. Dit bedrag biedt deze groep die het met een salaris moeten doen, iets meer financiële ruimte bij het kopen van een woning.

Studieschuld en toename rente studieleningen

Gelukkig wordt er vanaf nu ook anders gekeken naar huizenkopers die nog een studieschuld hebben. Tot nu toe werd er altijd uitgegaan van de oorspronkelijke studieschuld bij het vaststellen van de leencapaciteit. Vanaf 2024 worden de maandelijkse lasten van de schuld de belangrijkste leidraad. Dus als je extra hebt afgelost op je studieschuld dan wordt je daarvoor beloond omdat je maandlasten hierdoor direct afnemen.

Bewust kopen

Natuurlijk is het fijn dat je door het energielabel extra geld kunt lenen, maar kijk wel of deze extra bedragen echt nodig zijn en of ze binnen jouw maandelijks budget vallen. Je maandbedrag wordt hierdoor vanzelfsprekend hoger en dat moet je wel kunnen en willen betalen. Misschien heb je dat geld wel voor hele andere uitgaven nodig.

Zorg dus dat je een goede berekening laat maken en alle mogelijkheden bekijkt samen met je hypotheekadviseur. Zo weet je zeker dat je een goede start maakt bij de aankoop van jouw droomhuis.

Nobel Hypotheken

Wil je weten of jij in aanmerking komt voor extra leencapaciteit vanwege je energielabel? Of het nu is om te verduurzamen of je huis nog mooier af te werken met een prachtige dakkapel bijvoorbeeld. Wij zoeken het voor je uit!

Wij van Nobel Hypotheken helpen je graag door middel van het geven van een hoogwaardig financieel advies en denken op alle fronten met je mee. Wij zetten altijd een stap extra voor onze (potentiële) klanten, analyseren echt alle mogelijkheden en denken wanneer nodig altijd buiten de gebaande paden.

Zo zorgen we ervoor dat wij wél voor elkaar krijgen wat bij anderen niet mogelijk is. Ofwel wij zetten ons volledig voor jou in, zodat je de beste hypotheek of lening krijgt die helemaal bij je past en natuurlijk volledig aansluit op jouw situatie en wensen.

Wil je ook een adviseur die buiten de gebaande paden kijkt en echt alle mogelijkheden voor je analyseert? Neem dan snel contact op met ons ervaren en enthousiaste team.

Wij staan 24 uur per dag met de grootste betrokkenheid en oprechte aandacht voor je klaar. Een e-mail is zo gestuurd naar info@nobelhypotheken.nl of bel of app naar 06-54770122.