Een huis kopen als ondernemer of zzp-er: dit moet je weten!

Een huis kopen als ondernemer of zzp-er: dit moet je weten!

Ook als zzp-er of ondernemer wil je natuurlijk de mogelijkheid hebben een huis te kopen!

Het maakt hierbij niet uit of je wel of geen personeel hebt. Je zal dan ongeveer dezelfde stappen doorlopen als iemand die in loondienst is en je moet bijna dezelfde documenten aan leveren. Bij een ondernemer met personeel wordt er wel gekeken naar de financiële gezondheid van het bedrijf.

Een hypotheek afsluiten als ondernemer

Als je als ondernemer een huis gaat kopen, werkt dit in principe net zoals bij iemand in loondienst.

Je gaat op zoek, doet verschillende bezichtigingen, brengt een bod uit en uiteindelijk sluit je een hypotheek af waarbij je hypotheekadviseur je kan helpen de juiste stappen te doorlopen en goed met je meedenkt.

Omdat je geen werkgeversverklaring hebt als ondernemer, wordt er gekeken naar je nettowinst over de afgelopen drie jaar. Er wordt dan naar het gemiddelde gekeken om de maximale hypotheek te berekenen.

Heb je in het laatste jaar minder verdiend dan het gemiddelde? Dan wordt dit laatste bedrag genomen als toets inkomen voor de maximale hypotheek.

Verschil tussen ondernemer of loondienst

Vroeger kreeg je als ondernemer of zzp-er soms een lagere maximale hypotheek dan iemand in loondienst. Door je een lagere hypotheek te geven, loopt de geldverstrekker namelijk minder risico op het moment dat je minder of geen inkomen hebt.

Maar gelukkig is dat nu niet meer zo. Ook als je een eigen bedrijf hebt, kun je 100% van de woningwaarde lenen. Natuurlijk verschilt dit per aanbieder en hangt dit ook af van jouw persoonlijke situatie maar je hypotheekadviseur kan dit helemaal voor je uitzoeken.

Als ondernemer heb je dus tegenwoordig nagenoeg dezelfde mogelijkheden als iemand in loondienst.

Wat moet je nu precies aanleveren?

Om als ondernemer of zzp-er een hypotheek aan te vragen, moet je redelijk wat documenten aanleveren.

Deze documenten zijn nodig om een duidelijk beeld te schetsen van jouw financiële situatie, zodat de hypotheekaanbieder jouw maximale hypotheek kan berekenen. Ook kun je ermee aantonen dat je de hypotheek kan betalen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • de aangiftes Inkomstenbelasting van de afgelopen drie jaar;
  • de jaarrekeningen van de afgelopen drie jaar;
  • jaaropgaven en loonstroken, als je in de afgelopen drie jaar in loondienst hebt gewerkt;
  • een overzicht van je vermogen (spaarrekeningen, beleggingen en betaalrekeningen);
  • een overzicht van je maandelijkse overige privé-inkomsten (zoals toeslagen of uitkeringen);
  • een overzicht van je maandelijkse vaste lasten (zoals verzekeringen of je bedrijfsauto).

Een hypotheek afsluiten als beginnende ondernemer of zzp-er

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je nog geen jaarcijfers over de afgelopen drie jaar hebt, omdat je bedrijf nog geen drie jaar bestaat. Ook dan kun je meestal wel een hypotheek aanvragen.

Natuurlijk verschillen de mogelijkheden per hypotheekaanbieder. Bij sommigen kredietverstrekkers kom je niet in aanmerking, anderen bekijken het per persoonlijke situatie.

Hoe dan ook, je moet in ieder geval aanvullende gegevens aanleveren, zoals een inkomensverklaring of een prognose opgesteld door een accountant. En Nobel Hypotheken zal alles voor je uit de kast halen om het links- of rechtsom voor je te regelen!

Kan ik als ondernemer een hypotheek met (N)ationale (H)ypotheek (G)arantie afsluiten?

Het kan interessant zijn om voor jou als ondernemer of zzp’er een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten. Dit geeft je namelijk enige zekerheid, omdat de NHG een eventuele restschuld over kan nemen.

In principe kun je al een hypotheek met NHG afsluiten als je minstens één jaar actief bent als ondernemer. Uiteraard moet je wel voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Je moet in ieder geval een inkomensverklaring aanleveren met daarin je toet inkomen, en dit document moet opgemaakt zijn door een onafhankelijke partij.

Als je recent voor jezelf bent begonnen en daarvoor in loondienst hebt gewerkt, is je toets inkomen een combinatie van je loon in loondienst en je het inkomen van je bedrijf.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten?

Tenslotte heb je met het kopen van een huis een grote verantwoordelijkheid: de hypotheek betalen. De hypotheek is in de basis een lening met je huis als onderpand.

Wanneer je de hypotheek niet meer kan betalen, kan de hypotheekaanbieder je woning gedwongen verkopen via een veiling. Dat wil je natuurlijk niet, daarom kan het een goed idee zijn om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Als je namelijk arbeidsongeschikt raakt, kun je niet meer werken. En als ondernemer betekent dat geen inkomsten. Het is geen goedkope verzekering, maar zorgt er wel voor dat je nog steeds een inkomen hebt als je onverhoopt niet meer kan werken.

Nobel Hypotheken

Wij van Nobel Hypotheken helpen je graag door middel van het geven van een hoogwaardig financieel advies en denken op alle fronten met je mee. Wij zetten altijd een stap extra voor onze (potentiële) klanten, analyseren echt alle mogelijkheden en denken wanneer nodig altijd buiten de gebaande paden.

Zo zorgen we ervoor dat wij wél voor elkaar krijgen wat bij anderen niet mogelijk is. Ofwel wij zetten ons volledig voor jou in, zodat je de beste hypotheek of lening krijgt die helemaal bij je past en natuurlijk volledig aansluit op jouw situatie en wensen.

Wil je ook een adviseur die buiten de gebaande paden kijkt en echt alle mogelijkheden voor je analyseert? Neem dan snel contact op met ons ervaren en enthousiaste team.

Wij staan 24 uur per dag met de grootste betrokkenheid en oprechte aandacht voor je klaar. Een e-mail is zo gestuurd naar info@nobelhypotheken.nl of bel of app naar 06-54770122.