Welke schulden hebben invloed op het afsluiten van een hypotheek?

Als je een huis gaat kopen en daarbij een hypotheek nodig hebt, is het goed om er rekening mee te houden dat je schulden mede bepalen hoeveel je kunt lenen en dus of je je droomhuis wel of niet kunt betalen.

Wat wordt er eigenlijk verstaan onder schulden? Een studieschuld of lening begrijpen we allemaal wel, maar er zijn ook “schulden” waar je zelf waarschijnlijk helemaal niet aan gedacht hebt.

Daarom zetten we de meest voorkomende schulden, waar de geldverstrekkers naar kijken bij het toekennen van een hypotheek, hieronder voor je op een rij.

Studieschuld

De studieschuld is de meest voorkomende schuld onder mensen die een hypotheek willen afsluiten. De gemiddelde studieschuld ligt in Nederland rond de 15.000 euro. Hoeveel de schuld van invloed is op je hypotheek hangt af van wanneer je bent begonnen met studeren.

De studieschuld wordt geregistreerd bij het orgaan DUO, maar dit is geen formele registratie zoals bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Zorg dat je bij het aanvragen van je hypotheek altijd doorgeeft dat je en studieschuld hebt, zodat je hypotheekadviseur een correcte maximale hypotheekberekening voor je kan maken en je achteraf geen (betalings)problemen krijgt.

Leaseauto

Iets minder voor de hand liggend als schuld is je leaseauto! Maar ook deze wordt voor 100% van de totale leasesom geregistreerd bij het BKR. De bank gaat uit van 2% als maandelijkse last van het totale leasebedrag, die je dus niet kan uitgeven aan de hypotheek en dus ook minder kunt lenen.

Roodstaan bij de bank

Als het mogelijk is om rood te staan bij je bank, dan staat ook dit geregistreerd bij het BKR. De bank kijkt naar het maximale bedrag dat je rood mag staan en niet of je überhaubt rood staat of hebt gestaan.

Sommige banken bieden de mogelijkheid tot roodstand standaard aan en dus wordt deze ook standaard meegenomen als schuld. Check dus even of je deze optie wel echt nodig hebt en misschien kunt laten vervallen. Je kunt er namelijk minder door lenen en dat zou zonde zijn als je hier toch geen gebruik van maakt.

Creditcardschuld

Ook je creditcard kan van invloed zijn op de hoogte van je hypotheek. Dit is het geval wanneer je een creditcard hebt die je in meerdere termijnen mag afbetalen. Dat noemen we een langlopend krediet. Het werkt met een creditcard hetzelfde als met rood staan.

Er wordt gekeken naar de limiet van je creditcard om mee te nemen in de berekening van je maximale hypotheek, en niet naar je schuld op dat moment. Ook je creditcard staat geregistreerd bij het BKR, waar banken bij iedere hypotheekaanvraag een check doen.

Doorlopend- en aflopend krediet

Een doorlopend krediet is een lening zonder einddatum waarbij je een limiet afspreekt. Elke maand betaal je rente en aflossing, net als bij een hypotheek. Je kunt zelf maandelijks bepalen of je wel of geen geld opneemt en zo ja hoeveel.

Heb je een doorlopend krediet op het moment dat je een hypotheek afsluit? Dan neemt de bank net als bij de creditcard en roodstand je kredietlimiet als maatstaf voor de maximale hypotheekberekening.

Een aflopend krediet, een persoonlijke lening, lijkt erg op een doorlopend krediet, alleen is dit een lening waarbij je wel een einddatum hebt afgesproken. Wanneer je een hypotheek afsluit dan neemt men ook hier het beginbedrag van het complete aflopende krediet als uitgangspunt.

Alimentatie

Alimentatie klinkt niet echt als een schuld, maar omdat je dit ook maandelijks betaalt, net als je hypotheek, wordt dit wel als een schuld gezien. Het alimentatiebedrag wordt afgetrokken van de totale maandlasten zodat er duidelijk is wat er totaal aan hypotheek per maand uitgegeven kan worden.

Smartphone met abonnement

Ook deze zien de meeste mensen niet aankomen. Sinds 2014 wordt ook je mobiele-abonnement meegenomen in de berekening van wat je maximaal mag lenen. Het gaat hier om abonnementen waarbij je het toestel in een maandelijkse termijn afbetaald.

De abonnementskosten voor bellen en internet tellen niet mee. Er wordt in de berekening van je leencapaciteit rekening gehouden met een lening voor de gehele looptijd van je hypotheek van dertig jaar. Bedenk dus goed of dit wel handig is als je je volgende abonnement gaat afsluiten.

Er zijn nog meer schulden

Het rijtje dat we hier hebben aangegeven kan nog aangevuld worden met andere schulden waar je waarschijnlijk, net als bij je mobiel, nooit over na hebt gedacht. Heb je andere vaste lasten? Houd er dan rekening mee dat ze van invloed kunnen zijn op wat je mag lenen.

Het is een goed idee om alle lasten samen met je hypotheekadviseur in kaart te brengen. Dan kunnen zij aan de hand van deze informatie een goede inschatting maken van wat je maximaal kunt lenen. Zo weet je zeker dat je een huis koopt waarvoor je ook daadwerkelijk een hypotheek kunt afsluiten.

Tip: Bereken hoeveel je kunt lenen voor een hypotheek.

Nobel Hypotheken

Om ervoor te zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan heb je een hypotheekadviseur nodig die alle schulden en verborgen lasten tot op de bodem voor je uitzoekt! Nobel Hypotheken is deze adviseur!

Want wij van Nobel Hypotheken helpen je graag door middel van het geven van een hoogwaardig financieel advies en denken op alle fronten met je mee. Wij zetten altijd een stap extra voor onze (potentiële) klanten, analyseren echt alle mogelijkheden en denken wanneer nodig altijd buiten de gebaande paden.

Zo zorgen we ervoor dat wij wél voor elkaar krijgen wat bij anderen niet mogelijk is. Ofwel wij zetten ons volledig voor jou in, zodat je de beste hypotheek of lening krijgt die helemaal bij je past en natuurlijk volledig aansluit op jouw situatie en wensen.

Wil je ook een adviseur die buiten de gebaande paden kijkt en echt alle mogelijkheden voor je analyseert? Neem dan snel contact op met ons ervaren en enthousiaste team.

Wij staan 24 uur per dag met de grootste betrokkenheid en oprechte aandacht voor je klaar. Een e-mail is zo gestuurd naar info@nobelhypotheken.nl of bel of app naar 06-54770122.