Welke belastingvoordelen zijn er voor huiseigenaren?

Welke belastingvoordelen zijn er voor huiseigenaren?

Een eigen huis is een prachtig bezit en een plek waar je je prettig voelt en je vaak je hele leven of een groot deel van je leven van kunt genieten. Maar een mooie eigen plek brengt natuurlijk ook de nodige kosten met zich mee.

Gelukkig kun je een deel van deze kosten terugkrijgen via de belastingdienst. Zorg daarom dat je deze belastingvoordelen niet mist. Handig om iemand met ervaring te vinden om je te helpen zoveel mogelijk voordeel uit deze fiscale regelingen te halen.

Om je alvast in de goede richting te helpen laten we je hieronder zien aan welke aftrekposten je allemaal kunt denken.

Overzicht van fiscale aftrekposten en voordelen voor huiseigenaren:

Wat zijn de aftrekposten van je eigen woning?

Als je een eigen huis bezit heb je recht op een aantal belastingvoordelen in de vorm van aftrekposten waardoor je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. Daarnaast kan je eenmalig een deel van de gemaakte kosten die je hebt gemaakt in het jaar dat je je huis koopt van de belasting aftrekken.

Eenmalig aftrekbare kosten

De kosten die je eenmalig kan aftrekken zijn de kosten die je gemaakt hebt om de hypotheeklening te krijgen.

Het zijn kosten zoals:

  • De gemaakte kosten voor het opleveren en maken van het taxatierapport.
  • De notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte.
  • De afsluitkosten van de hypotheek. Dit zijn de kosten die je aan Nobel Hypotheken maakt, waardoor zij de beste hypotheek voor je kunnen regelen.
  • Het laten maken van een bouwkundig rapport, wanneer dit nodig is voor het verkrijgen van de hypotheek.
  • De kosten van het nieuwbouwdepot of het verbouwingsdepot.
  • De betaalde bouwrente na het afsluiten van de voorlopige koopovereenkomst.
  • De kosten van de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie wanneer je huis hiervoor in aanmerking komt.

Jaarlijks aftrekbare kosten

Naast de eenmalig aftrekbare kosten hebben huizenbezitters ook jaarlijks recht op verschillende aftrekposten waardoor je dus ieder jaar minder belasting hoeft te betalen. Ook deze hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Hypotheekrente. De hypotheekrente kan je maximaal dertig jaar aftrekken van de belasting. Voor hypotheken die vanaf 2013 zijn afgesloten geldt dat je de rente alleen mag aftrekken als je ook daadwerkelijk maandelijks op je hypotheek aflost en de restschuld dus minder wordt.
  • Eigenwoningforfait. De Belastingdienst ziet een deel van je eigen huis als inkomen, dit wordt het eigenwoningforfait genoemd. Het eigenwoningforfait (EWF) is een percentage van de WOZ-waarde van je woning. De WOZ-waarde wordt bepaald door de gemeente. Heeft je huis een WOZ-waarde tot €1.310.000 dan gaat het om 0,35% (2024). Dat bedrag moet je als huiseigenaar bij je inkomsten in box 1 optellen. Je inkomen wordt dus door het eigenwoningforfait hoger.
  • Restschuld. Heb je je huis verkocht met een restschuld? Dan mag je voor die restschuld nog maximaal 15 jaar na de verkoopdatum de betaalde rente en financieringskosten aftrekken. Je bent niet verplicht de restschuld af te lossen.
  • Verbouwing. Als je een lening afsluit voor een verbouwing van je huis, dan kan je de rente over die lening tot zes maanden nadat je de lening hebt afgesloten aftrekken van de belasting.
  • Boeterente. Als je je hypotheek eerder aflost of deze hebt overgesloten, dan krijg je een boete opgelegd door je hypotheekverstrekker. Deze boeterente mag je aftrekken van je belastbaar inkomen (in box 1) bij de belastingaangifte. Daardoor betaal je over een lager bedrag inkomstenbelasting. Ook de andere kosten voor je hypotheek oversluiten zijn fiscaal aftrekbaar.
  • Erfpacht. Het geld dat je per periode betaalt om de erfpacht mee af te kopen kan je ook van de belasting aftrekken. De rente die je over de lening betaalt die je hebt afgesloten om de erfpacht mee te betalen is dat ook.
  • Verhuren woning. Heb je een tweede huis of heb je je oude woning nog niet verkocht? Dan bestaat de mogelijkheid je huis te verhuren en deze inkomsten hoef je niet door te geven aan de belastingdienst. Krijg je je huis niet verkocht of verhuurd? Dan mag je bij uitzondering de hypotheekrente van je oude huis van de belasting aftrekken. Dat mag in het jaar dat je het huis verlaat en de drie jaar die daar op volgen.

Wat zijn niet-aftrekbare posten?

Dan zijn er ook bepaalde kosten die je wel moet maken, maar die je helaas niet kunt aftrekken van de belasting. Zorg dus dat je de volgende punten niet verwerkt in je aangifte ook al lijken sommige termen en benamingen beste veel op diegene die je wel mag gebruiken:

  • Kosten van een aankoopmakelaar.
  • Overdrachtsbelasting en omzetbelasting.
  • Notariskosten en kadastrale rechten voor de koopakte.
  • Kosten van onderhoud en verbouwing (let op: soms geldt dit wel bij een monumentaal pand)
  • Aflossing van de hypotheek.
  • Rente en kosten die niet over de aflossing van de hypotheek gaan.
  • Kosten voor het afgeven van de bankgarantie.

Ervaring en betrokken adviseurs

Het is belangrijk een ervaren en betrokken professional te vinden zoals een een goed administratiekantoor of een betrouwbare accountant.

Zij kunnen er namelijk voor zorgen dat na de aankoop van je huis het maximale voordeel uit je aangifte wordt gehaald. En ben je nog helemaal in het begin van dit spannende en mooie aankoopproces?

Zorg dan dat je een goede en betrouwbare hypotheekadviseur vindt. Ook zij zijn enorm belangrijk in het gehele traject.

Nobel Hypotheken

Uiteraard komen de ervaren en betrouwbare adviseurs van Nobel Hypotheken in beeld!

Wij helpen je graag door middel van het geven van een hoogwaardig financieel advies en denken op alle fronten met je mee.

Wij zetten altijd een stap extra voor onze (potentiële) klanten, analyseren echt alle mogelijkheden en denken wanneer nodig altijd buiten de gebaande paden.

Zo zorgen we ervoor dat wij wél voor elkaar krijgen wat bij anderen niet mogelijk is. Ofwel wij zetten ons volledig voor jou in, zodat je de beste hypotheek of lening krijgt die helemaal bij je past en natuurlijk volledig aansluit op jouw situatie en wensen.

Wil je ook een hypotheekadviseur die buiten de gebaande paden kijkt en echt alle mogelijkheden voor je analyseert? Neem dan snel contact op met ons ervaren en enthousiaste team.

Wij staan 24 uur per dag met de grootste betrokkenheid en oprechte aandacht voor je klaar. Een e-mail is zo gestuurd naar info@nobelhypotheken.nl of bel of app naar 06-54770122.

Relevante informatie

Wat komt er kijken bij het kopen van je eerste woning?

Wat is erfpacht en heeft dat gevolgen voor mijn hypotheek?

Hoeveel kan ik maximaal lenen voor een hypotheek?

Tips voor het herfinancieren van je hypotheek