Verduurzamen van je woning

Wat kun je doen om je woning te verduurzamen?

Een eigen huis is natuurlijk geweldig, maar brengt ook de nodige kosten met zich mee. De prijzen voor het verwarmen van je huis zijn de laatste jaren enorm gestegen. Dus hoe lekker is het als je kunt besparen op je energierekening en je meteen kunt meewerken aan een beter milieu door je woning te verduurzamen!

Sommige investeringen zijn snel terugverdiend, andere wat minder snel. Maar niet getreurd, er zijn subsidies en mogelijkheden tot verschillende leningen die je kunnen helpen met het verduurzamen.

Wat je ook wilt gaan aanpakken, kleine of grote projecten, er is meer mogelijk dan je misschien denkt. We bespreken hieronder de kleine en grote mogelijkheden.

1. Naden en kieren isoleren

Het klinkt misschien heel simpel. Maar door het isoleren van naden en kieren kun je op korte termijn en met een kleine investering veel energiewinst boeken. Door gebruik te maken van tochtstrips en kit kun je je huis snel verbeteren, zeker als de tocht groot was.

2. Gebruik maken van energiezuinige apparaten

Ook zonder investeringen te doen kun je veel besparen op energie. Bijvoorbeeld door slim om te gaan met huishoudelijke apparaten en te wassen in de daluren. Er is zonder grote investeringen ook al meer mogelijk dan je misschien zou denken.

3. Het plaatsen van zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen natuurlijk ook enorm bijdragen aan het drukken van de kosten. Ook hier is een flinke investering gewenst, maar tegenwoordig zijn er ook meerdere mogelijkheden tot het verkrijgen van een subsidie of een lening hiervoor.

4. De spouwmuren van je huis laten isoleren

Spouwmuurisolatie is een snelle en slimme manier van isoleren en het is al binnen een dag aan te brengen door een deskundige. De terugverdientijd van deze investering is circa is 3 tot 4 jaar.

5. Glasisolatie

Glasisolatie kan bijdragen aan het vermindere van de koustromen in huis en levert dus zowel een besparing op als een verbetering van het wooncomfort. De investeringskosten kunnen lager worden door gebruik te maken van diverse subsidies en leningen.

6. Een warmtepomp aanschaffen

Het is even een investering maar een warmtepomp aanschaffen, in plaats van een cv-ketel, kan je op langere termijn veel opleveren. Met een hybride warmtepomp bespaar je in een matig geïsoleerde hoekwoning ongeveer € 650 per jaar op je energierekening.
Vanaf 2026 is het verplicht om een hybride warmtepomp (of variant) aan te schaffen als je cv-ketel vervangen moet worden. De terugverdientijd van een warmtepomp is circa 5 tot 10 jaar.

Hoe moet ik dat dan allemaal gaan betalen?

Er zijn verschillende manieren waarop je de verduurzaming van je huis kunt bekostigen. Wat een passende keuze is, ligt helemaal aan je persoonlijke situatie. De volgende mogelijkheden zijn er.

Gebruik je spaargeld

De duurzame aanpassingen aan je huis betalen met spaargeld is vaak het meest voordelig. Het ligt wel aan de verbouwkosten en de hoogte van je spaargeld. Is je spaargeld meer dan 57.000 euro (per partner), dan is het zeker interessant je spaargeld te gebruiken. Je betaalt namelijk belasting over dit spaargeld.

Heb je niet genoeg saldo op je spaarrekening? Vraag dan wat er mogelijk is bij je hypotheekadviseur, zij kunnen je helpen en voorzien van gedegen advies.

Je kunt je hypotheek uitbreiden

Je kunt de verduurzaming van je huis ook betalen met het verhogen van je hypotheek. Maar let op, door de hogere afsluitkosten is dit alleen verstandig als het verbouwingsbedrag minimaal €25.000 euro is. Ook moet je rekening houden met een aflossingsperiode van 30 jaar.

Het handigste is het om bij de aankoop van je nieuwe woning de hypotheek al meteen hoger afsluiten. Voor een verbouwing hoeft je dan geen extra kosten te maken. Bovendien mag je een hoger bedrag lenen als je het geld gaat besteden aan je huis verduurzamen.

Persoonlijke lening afsluiten

Een persoonlijke lening afsluiten is ook een mogelijkheid om de financiering te regelen voor je verduurzaming. Deze lening loopt meestal maximaal 15 jaar en heeft vaak een hogere rente dan de rente van een hypotheek.

Bedenk goed of de verbouwing deze investering waard is. Goed om te weten, sluit je je persoonlijke lening af voor de verbetering van je eigen woning en los je tijdens de looptijd kerurig af, dan is de rente aftrekbaar van de belasting.

Subsidie aanvragen voor het verduurzamen

Veel aanpassingen die je huis zuiniger maken vragen flinke investeringen. Soms is het mogelijk om hiervoor subsidie te krijgen vanuit de overheid.

Zowel het rijk, de provincie als de gemeente bieden voor het verduurzamen van je huis verschillende subsidies en leningen aan met gunstige voorwaarden. Er zijn verschillende websites die een compleet overzicht geven van de tegemoetkomingen, zowel de landelijke als lokale of regionale.

Meer over subsidies door de overheid

Terugverdientijd investeringen?

Hoelang het duurt voor je een investering in verduurzaming terugverdient, verschilt natuurlijk per aanpassing.

Zeker met de hogere energieprijzen geldt altijd, je betaalt voor een verbouwing of aanschaf, maar je hoeft minder maandelijkse lasten te betalen aan energie.

Het is daarom verstandig om uit te zoeken hoelang het duurt voordat je uit de kosten bent. Een spouwmuurisolatie verdien je bijvoorbeeld binnen 3 tot 4 jaar terug, maar de terugverdientijd van een warmtepomp is een stuk langer namelijk 5 tot 10 jaar.

Nobel Hypotheken

We begrijpen dat het lastig in te schatten wat er wel en niet handige is qua investering. Geen nood!

Wij van Nobel Hypotheken helpen je graag door middel van het geven van een hoogwaardig financieel advies en denken op alle fronten met je mee. Wij zetten altijd een stap extra voor onze (potentiële) klanten, analyseren echt alle mogelijkheden en denken wanneer nodig altijd buiten de gebaande paden.

Zo zorgen we ervoor dat wij wél voor elkaar krijgen wat bij anderen niet mogelijk is. Ofwel wij zetten ons volledig voor jou in, zodat je de beste hypotheek of lening krijgt die helemaal bij je past en natuurlijk volledig aansluit op jouw situatie en wensen.

Wil je ook een adviseur die buiten de gebaande paden kijkt en echt alle mogelijkheden voor je analyseert? Neem dan snel contact op met ons ervaren en enthousiaste team. Wij staan 24 uur per dag met de grootste betrokkenheid en oprechte aandacht voor je klaar. Een e-mail is zo gestuurd naar info@nobelhypotheken.nl of bel of app naar 06-54770122.