Wat gebeurt er met een aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd?

Het klinkt enorm verleidelijk, een aflossingsvrije hypotheek. Het scheelt namelijk aanzienlijk in de maandlasten ten opzichte van andere hypotheekvormen en dat geld kun je op dit moment ook heel goed gebruiken voor andere leuke dingen.

Maar, is een aflossingsvrije hypotheek eigenlijk wel zo voordelig? En wat gebeurt er als de looptijd is afgelopen en je hebt niet voldoende geld gespaard om het gehele bedrag te kunnen afbetalen? We hebben het helemaal voor je uitgezocht en proberen het hieronder zo duidelijk mogelijk uit te leggen.

Het is allereerst belangrijk om te weten welke hypotheekvormen er zijn en wat een annuïteiten-, lineaire- en aflossingsvrije hypotheek nou precies inhouden. Zo kun je duidelijk de verschillen zien en de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen.

Meer over de annuïteiten hypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek blijven je maandlasten tijdens de gehele looptijd gelijk zolang de rente niet wijzigt. Het bedrag dat je iedere maand betaalt, noemen we de annuïteit. De annuïteit bestaat uit aflossing en rente.

De hoogte van de aflossing en het rentebedrag veranderen iedere maand. In het begin betaal je het grootste deel rente en los je minder af. Tegen het einde van de looptijd betaal je minder rente en los je juist meer af. Aan het einde van de looptijd is je hypotheek afgelost.

Meer over de lineaire hypotheek

Met een lineaire hypotheek worden je maandlasten lager tijdens de looptijd mits het rentepercentage gelijk blijft. Je maandlasten bestaan hierbij uit twee delen te weten de aflossing en de rente. Het maandbedrag qua aflossing blijft gelijk.

De rente betaal je over de schuld die na elke aflossing overblijft. Die neemt dus steeds verder af en het bedrag dat je aan rente betaalt neemt dus ook steeds een beetje af.

Je maandlasten zijn in het begin het hoogst en worden steeds lager gedurende de looptijd. Dit is handig als je stijgende uitgaven of minder inkomsten verwacht in de toekomst.

De lineaire hypotheek is goedkoper dan de annuïteitenhypotheek als je naar de totale looptijd van de hypotheek kijkt. De schuld los je sneller af. Hierdoor betaal je over de totale looptijd minder hypotheekrente. Aan het einde van de looptijd is je hypotheek afgelost.

Meer over de aflossingsvrije hypotheek

Met een aflossingsvrije hypotheek betaal je, tijdens de looptijd, per maand alleen een bedrag aan rente en geen aflossing. Hierdoor zijn je maandlasten tijdens de looptijd lager dan bij een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek.

Aan het einde van de looptijd is je hypotheek in principe alleen afgelost als je zelf geld apart hebt gezet of tussentijds hebt afgelost.

Conclusie: De annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek zijn dus aan het einde van de looptijd helemaal afgelost. De aflossingsvrije variant niet.

Hoe werkt het dan precies met aflossen?

Het komt er eigenlijk op neer dat je zelf geld apart moet gaan zetten zodat je bijvoorbeeld aan het einde van het jaar weer een stukje kunt aflossen. Sommige mensen hebben daar geen problemen mee, maar anderen maken altijd op wat er binnenkomt in een maand. Je moet dus wel wat discipline hebben of bijvoorbeeld een erfenis verwachten wil je voor deze optie gaan.

Een aflossingsvrije hypotheek betaal je dus terug door tussentijds af te lossen op momenten dat het jou uitkomt, maar uiterlijk aan het einde van de looptijd die met je is afgesproken. Dit doe je met je eigen geld. Je mag hierbij jaarlijks een deel van het oorspronkelijke hypotheekbedrag zonder boete aflossen. Hoeveel dat precies is kun je navragen bij je hypotheekadviseur. Meestal gaat het om 10% tot 20% van het totale hypotheekbedrag.

Ook kun je ervoor kiezen om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Of dit mogelijk en in jouw voordeel is kan door een van de deskundige adviseurs van Nobel Hypotheken bekeken worden.

Tenslotte kun je de hypotheek aflossen door je huis te verkopen. Maar levert deze verkoop niet genoeg op om de hypotheek terug te betalen? Dan houd je helaas een schuld over. Dit noemen we ook wel restschuld. Een aflossingsvrije hypotheek brengt dus ook risico’s met zich mee en daarom zijn er voor het afsluiten bepaalde voorwaarden van toepassing.

Wat zijn dan deze voorwaarden voor het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek?

Je kiest tussen een vaste renteperiode (maximaal 30 jaar) of variabele rente. Je betaalt alleen rente tijdens de looptijd, waardoor je rentepercentage en bruto maandbedrag gelijk blijven.

Als je kiest voor variabele rente, kan je maandbedrag schommelen. Samen met een adviseur bereken je de hoogte van je aflossingsvrije hypotheek.

Je kunt een aflossingsvrije hypotheek afsluiten voor maximaal 50% van de waarde van je nieuwe huis. Het gedeelte boven de 50% van de waarde van je huis leen je dan met een andere hypotheekvorm of financier je met eigen geld.

Meer over de voor- en nadelen van een aflossingsvrije hypotheek

Nobel Hypotheken als jouw persoonlijke adviseur

Bij Nobel Hypotheken helpen wij je graag met kwalitatief financieel advies en denken met je mee over alle vraagstukken. Wij doen altijd een stapje extra voor onze klanten, analyseren echt alle opties en denken altijd buiten de gebaande paden als dat nodig is.

Op deze manier weet jij zeker dat je bereikt wat anderen niet kunnen. Dat wil zeggen: wij doen er alles aan om jouw te helpen de beste hypotheek te krijgen die bij je past en uiteraard perfect aansluit bij jouw omstandigheden en wensen.

Wil je ook een adviseur die buiten de gebaande paden kijkt en echt alle mogelijkheden voor je analyseert?

Neem dan snel contact op met ons ervaren en enthousiaste team. Wij staan 24 uur per dag met de grootste betrokkenheid en oprechte aandacht voor je klaar. Een e-mail is zo gestuurd naar info@nobelhypotheken.nl of bel of app naar 06-54770122.