Kun je je verbouwing financieren met een hypotheek?

Kun je je verbouwing financieren met een hypotheek?

De huizenprijzen stijgen nog steeds en een andere of nieuwbouwwoning kopen is voor veel mensen zo goed als onbetaalbaar geworden.

Wat doe je dan als een andere woning kopen dus vaak niet haalbaar is maar je wel ruimer of moderner zou willen wonen? Dan kun je ervoor kiezen je woning te verbouwen, om op deze manier toch voor meer ruimte, verduurzaming en woongenot te zorgen.

Als dit een mooie oplossing is, dan rest de vraag, hoe financier je deze verbouwing? We zochten het voor je uit!

Een verbouwing financieren kan met spaargeld, een persoonlijke lening, door het verhogen van je hypotheek of door het afsluiten van een tweede hypotheek.

Maar lang niet iedereen heeft zoveel geld op de spaarrekening staan en aan een persoonlijke lening kleven bepaalde nadelen zoals een hogere rente en minder flexibiliteit.

Daarom kijken we dus vooral naar de mogelijkheden binnen of naast de huidige hypotheek.

Bij het verhogen van je hypotheek of het afsluiten van een tweede hypotheek heb je te maken met de huidige regels voor hypotheekverstrekking.

Zo moet je bijvoorbeeld voldoen aan bepaalde inkomensnormen en moet de totale hypotheek binnen 100% van de marktwaarde van je woning passen.

Ga je niet alleen verbouwen maar ook verduurzamen in je huis? Dan heb je zelfs extra ruimte om te lenen en wel tot 106 % van de marktwaarde. Je moet het extra geld wel volledig besteden aan energiebesparing.

Bespreek met een hypotheekadviseur van Nobel Hypotheken wat de mogelijkheden zij en wat voor jou de beste optie is!

Wat is nodig voor de financiering van een verbouwing?

Voor het financieren van een verbouwing met een hypotheek, heb je een taxatierapport nodig. Hierin staat de marktwaarde van je woning voor en na de verbouwing.

De taxateur heeft hiervoor inzicht nodig in de verbouwplannen. Je geldverstrekker verwacht dat je de verbouwing volgens deze plannen uitvoert.

Hoe kun je je huidige hypotheek verhogen?

Dat hangt van een aantal zaken af. Heb je bij het afsluiten van je hypotheek al extra financiële ruimte ingebouwd voor toekomstige aanpassingen in je huis? Dan kun je je huidige hypotheek verhogen zonder dat je weer opnieuw naar de notaris moet.

Dat is dus echt iets om over na te denken als je een hypotheek gaat afsluiten, ook al is het soms moeilijk in te schatten wat er in de toekomst nodig is.

Een hypotheek met extra ruimte noemen we een hypotheek met een hogere hypothecaire inschrijving.

Om er zeker van te zijn dat je de extra maandlasten straks kan betalen, kijken ze naar je huidige inkomen en de waarde van je huis op dit moment. Ook moet je meestal een werkgeversverklaring en een nieuw taxatierapport aanleveren.

Een tweede hypotheek afsluiten

Een tweede hypotheek wordt meestal bij de huidige geldverstrekker afgesloten

Wil je de tweede hypotheek ergens anders afsluiten, dan wil de nieuwe geldverstrekker meestal dat je ook de lopende hypotheek overbrengt. Of dat financieel voordelig is, hangt onder meer af van de rente en de oversluitkosten.

Ook dat kan een goede hypotheekadviseur helemaal voor je uitzoeken en berekenen.

Heb je de extra ruimte in je hypotheek niet meegenomen bij het afsluiten van je hypotheek? Dat is geen probleem, ook dan kan je je hypotheek vaak verhogen onder de voorwaarden die gelden voor mensen die een nieuwe hypotheek afsluiten zoals inkomensgegevens en een taxatierapport.

De aanvraag van een tweede hypotheek is een uitgebreid en soms langdurig proces.

Ga er maar vanuit dat de doorlooptijd net zo lang is als die van een nieuwe hypotheek.

Omdat hiervoor een nieuwe hypotheekakte nodig is, krijg je helaas wel te maken met notariskosten. De hypotheekrente van het deel dat je extra leent, mag je bij de belasting opgeven als aftrekpost. Zolang je de hypotheek maar in 30 jaar tijd aflost.

Leuk feitje! Een tweede hypotheek voor een verbouwing wordt vaak een verbouwingshypotheek genoemd. Toch is dit geen variant van een hypotheek, alleen een reden om een tweede hypotheek af te sluiten.

Wil je weten wat er allemaal voor jou mogelijk is op het gebied van verbouwen en verduurzamen? En hoeveel geld je ongeveer zou kunnen lenen? Nobel Hypotheken kan je helpen en adviseren wat het beste bij jou past. Wij zoeken het helemaal voor je uit!

Wij staan 24 uur per dag met de grootste betrokkenheid en oprechte aandacht voor je klaar. Een e-mail is zo gestuurd naar info@nobelhypotheken.nl of bel of app naar 06-54770122