Kan ik mijn hypotheek meenemen naar een nieuw huis?

Kan ik mijn hypotheek meenemen naar een nieuw huis?

Je bent toe aan de volgende stap! Een ander huis met meer kamers en een lekkere grote tuin (in plaats van een balkon) en genoeg ruimte voor bijvoorbeeld een extra kinderkamer, een inloopkast of de mancave die al jaren op je verlanglijstje staan.

Maar hoe zit het dan met je hypotheek? Deze heb je destijds afgesloten vanwege de gunstige voorwaarden en zou je graag mee willen nemen.

Of en wanneer dat mogelijk is hebben we voor je uitgezocht en hieronder op een rij gezet.

Welke hypotheekvormen kan ik meenemen?

Meestal is de belangrijkste reden voor een verhuizing dat je groter gaat wonen. De kans is groot dat je voor je nieuwe woning meer zult gaan lenen dan je huidige leensom.

Dan kun je je simpelweg een aanvullende lening afsluiten bij dezelfde geldverstrekker als je je rente wilt meenemen. Een andere geldverstrekker zal dit deel in principe niet willen financieren. Wil je een indicatie van wat je op dit moment maximaal kunt lenen?

Vaak kun je je bestaande hypotheekvorm meenemen naar een nieuwe lening.

Om je hypotheekrente af te kunnen trekken, kun je sinds 2013 kiezen uit een annuïtaire of een lineaire lening. Een andere smaak is niet mogelijk.

Had je voor 2013 al een hypotheek en wil je je aflossingsvrije hypotheek meenemen? Dan kan het ook, afhankelijk van hoeveel het aflossingsvrije deel is.

Houd ik met de verhuisregeling altijd dezelfde rente?

De hoogte van de hypotheekrente is dus onder andere afhankelijk van de verhouding tussen de waarde van de woning en het hypotheekbedrag dat je leent.

Als je verhuist naar een nieuwe woning wordt deze verhouding opnieuw bepaald. Dit kan gevolgen hebben voor de nieuwe gemiddelde hypotheekrente.

Zeker als je nu een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt, kan dit gevolgen hebben. Voor een hypotheek met NHG betaal je vaak de laagste rente. Koop je een huis met een koopsom boven €355.000? Dan vervalt de NHG en daarmee ook je voordeel van de (extra) lage rente.

Let op! Vaak mag je je rentecontract meenemen voor maximaal de hoogte van je oude lening. Maar het kan zijn dat je iets meer of minder betaalt. Dit hangt af van het risico van de lening.

Wanneer is het niet mogelijk om je hypotheek mee te nemen?

Loopt je resterende rentevaste periode nog minder dan 10 jaar? Dan rekent de geldverstrekker met een toetsrente van 5%. Omdat de toetsrente van 5% misschien hoger is dan je huidige rente, kan het zijn dat uit de berekening komt dat je het hypotheekbedrag niet meer kunt betalen.

Je hypotheekverstrekker moet je aanvraag dan afwijzen, met als gevolg dat je een geheel nieuwe hypotheek moet aanvragen tegen het huidige rentetarief. Een oplossing hiervoor is door voor je verhuizing een rentemiddeling aan te gaan. Hier kunnen de ervaren adviseurs van Nobel Hypotheken je natuurlijk heel goed bij helpen en kijken of dit voordelig voor je is.

Er bestaat een kans dat je eigen woning nog niet verkocht is

Als je een ander huis wilt kopen en je hypotheek mee wilt nemen terwijl je eigen huis nog niet is verkocht, dan kan het zijn dat je (een deel van de) overwaarde moet overbruggen.

Ook moet je aantonen dat je voldoende eigen middelen hebt om tijdelijk twee hypotheken te kunnen betalen. Daarnaast moet je kunnen aantonen dat je een eventuele restschuld kunt opvangen.

Het is dus handiger als je eerst je eigen huis verkoopt. Want de dubbele lasten zijn lang niet voor iedereen op te brengen, zeker als de termijn van deze dubbele lasten onzeker is.

Heb je je huidige woning wel verkocht?

Dan kun je gebruik maken van de meeneemregeling die vaak maximaal 3 tot 6 maanden geldig is. Dit verschilt per geldverstrekker. Dan moet je dus binnen 3 tot 6 maanden een nieuwe hypotheek aangaan, anders vervalt je recht om de rente mee te kunnen nemen.

En kies je ervoor de huidige hypotheek niet mee te nemen naar een volgende woning? Dan is het soms nog mogelijk om de hypotheek met gunstige voorwaarden door te geven aan de koper van je huis. Dit heet de doorgeefregeling.

Hoe ga ik om met overwaarde van een hypotheek als doorstromer?

Heb je het geluk dat je huis meer waard is geworden en heb je dus overwaarde op je huidige woning? Dan kun je gebruik maken van de bijleenregeling. Dat betekent dat je de overwaarde moet investeren als je binnen 3 jaar je volgende woning koopt. Gebruik je de overwaarde niet voor de aankoop van je nieuwe woning? Dan heb je geen recht op renteaftrek over het bedrag dat gelijk staat aan de overwaarde.

Is je oude woning nog niet verkocht of heeft de overdracht nog niet plaatsgevonden, maar wil je wel gebruikmaken van de overwaarde? Je kunt dan tijdelijk meer lenen (als dit mogelijk is op je inkomen), of gebruik maken van een overbruggingskrediet. Als je huidige woning minder waard is dan de huidige hypotheekschuld, krijg je bij verkoop te maken met een restschuld. Je kunt dit indien mogelijk financieren met een extra lening of je moet dit met eigen geld betalen.

Hypotheekadvies op maat

Een goede hypotheekadviseur is een must om een passend antwoord op maat te krijgen. Nobel Hypotheken kan je dan ook echt goed helpen de juiste keuzes te maken bij het uitzoeken van je volgende hypotheek. Wil je weten wat voor jou specifiek het slimste en voordeligste is om te doen? Wij zoeken het voor je uit!

Wil je ook een adviseur die buiten de gebaande paden kijkt en echt alle mogelijkheden voor je analyseert? Neem dan snel contact op met ons ervaren en enthousiaste team. Wij staan 24 uur per dag met de grootste betrokkenheid en oprechte aandacht voor je klaar. Een e-mail is zo gestuurd naar info@nobelhypotheken.nl of bel of app naar 06-54770122