Kan ik als expat een woning kopen in Nederland?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het antwoord op deze vraag is in principe gewoon JA. Maar er zijn wel een aantal regels en voorwaarden waar je aan moet voldoen. En elke situatie is natuurlijk weer anders.

Wil je bijvoorbeeld een huis kopen in Nederland als expat. Of woon en werk je als Nederlander in het buitenland maar wil je in eigen land een woning kopen? Dat zijn twee totaal verschillende situaties die ook apart beoordeeld en bekeken moeten worden.

Om een beetje inzicht te krijgen in deze beste lastige materie, zetten we hieronder de historie en de belangrijkste regels en voorwaarden voor je op een rijtje:

Historie expats en hypotheken

Omdat er steeds meer vraag kwam naar expats die in Nederland een huis wilden kopen en dus een hypotheek wilden afsluiten, gingen een aantal banken zich ook richten op het verstrekken van deze hypotheekvormen. Omdat de banken deze doelgroep als enorm risicovol zagen, was het afsluiten evengoed best lastig te regelen.

Maar wat bleek uiteindelijk? De expats hielden zich beter aan de betaalafspraken dan de Nederlanders waardoor de banken de risico’s van hypotheekverstrekking zagen dalen. Hierdoor werd een huis kopen in Nederland ineens een stuk makkelijker.

Maar toen in 2016 de Europese Unie met een nieuwe regel op de proppen kwam, de MCD (Mortgage Credit Directive) werd alles anders. Deze nieuwe richtlijn werd ingevoerd om mensen met een salaris in een vreemde valuta te beschermen tegen schommelingen in de koersen en dus problemen met aflossen. Hierdoor werden banken verantwoordelijk voor het afdekken van het risico met betrekking tot de valuta. Dit veranderde helaas alles wat tot dan toe was opgebouwd. Ofwel een huis kopen in Nederland als expat werd bijna onmogelijk.

Expats, die door de MCD eigenlijk beschermd moesten worden, werden er dus gewoon de dupe van.

Oplossing voor expats

Omdat er zo een hele lastige situatie ontstaan was voor de expats, werd er uiteindelijk door de banken een goede en praktische oplossing gevonden. Hierdoor kon de MCD evengoed gerespecteerd worden en konden expats weer makkelijker een hypotheek afsluiten.

De oplossing was vrij simpel, het salaris dat uitgekeerd wordt in een vreemde valuta wordt nu voor 90 procent meegerekend bij het berekenen van de maximale hypotheek. Zo kan de bank alle grote risico’s goed afdekken en is er toch weer een goede mogelijkheid tot het afsluiten van een hypotheek.

Naast deze regels qua inkomen, zijn er nog een aantal andere voorwaarden waar je alvast rekening mee kunt houden.

1. EU-lidstaat en/of houder verblijfsvergunning

Als je woonachtig bent in een EU-lidstaat, Noorwegen, IJsland, Zwitserland of Liechtenstein, dan is er meestal geen probleem en kun je gewoon een Nederlandse hypotheek krijgen. Dit geldt ook voor houders van een vaste verblijfsvergunning. Je krijgt in dit geval te maken met dezelfde regels als de Nederlandse bevolking, waarbij het inkomen dus het belangrijkste punt van toetsing is. Gelukkig hoef je dat niet zelf uit te rekenen, maar daar kunnen onze adviseurs van Nobel je hier heel goed bij helpen.

2. Geen EU-lidstaat of een tijdelijke verblijfsvergunning

Ook als je niet uit een EU-lidstaat komt en/of een tijdelijke verblijfsvergunning hebt, kun je als expat meestal gewoon een woning kopen in Nederland. Er zijn dan wel andere voorwaarden aan verbonden. Zoals eerder beschreven kun je dan maximaal 90% van de woning financieren. Maar er zijn ook banken die helaas geen hypotheek verstrekken als je tijdelijk in Nederland verblijft. Of dat ze dit wel doen maar dan alleen onder bepaalde strikte voorwaarden.

Ook hier geldt dat iedere situatie anders is en goed berekend en bekeken moet worden met de juiste hulp en ondersteuning.

Meer opties en betere tijden voor expats

Waar er vroeger maar een paar opties waren om als expat een hypotheek af te sluiten zijn dat er tegenwoordig gelukkig steeds meer. Hierdoor wordt het als niet-Nederlander steeds makkelijker een huis te kopen.

Wat het beste qua voorwaarden en hypotheekvorm bij je past is per persoon en situatie enorm verschillend en kun je het beste over laten aan experts, zoals ons.

Tip: Bereken hoeveel je kunt lenen voor een hypotheek.

Nobel Hypotheken als jouw persoonlijke adviseur

Bij Nobel Hypotheken helpen wij je graag met kwalitatief financieel advies en denken met je mee over alle vraagstukken. Wij doen altijd een stapje extra voor onze klanten, analyseren echt alle opties en denken altijd buiten de gebaande paden als dat nodig is.

Op deze manier weet jij zeker dat je bereikt wat anderen niet kunnen. Dat wil zeggen: wij doen er alles aan om jouw te helpen de beste hypotheek te krijgen die bij je past en uiteraard perfect aansluit bij jouw omstandigheden en wensen.

Wil je ook een adviseur die buiten de gebaande paden kijkt en echt alle mogelijkheden voor je analyseert?

Neem dan snel contact op met ons ervaren en enthousiaste team. Wij staan 24 uur per dag met de grootste betrokkenheid en oprechte aandacht voor je klaar. Een e-mail is zo gestuurd naar info@nobelhypotheken.nl of bel of app naar 06-54770122.