Hoeveel eigen geld heb je nodig om een huis te kopen?

Hoeveel eigen geld heb je nodig om een huis te kopen?

Een eigen huis kopen doe je meestal maar een keer in je leven.

Het is een spannende periode waar een hoop bij komt kijken. Maar het is vooral ook een hele leuke periode waarbij je uitzoekt in welke regio je zou willen wonen, je op het internet en later “live” huizen gaat kijken en je uiteindelijk de trotse eigenaar wordt van je eigen droomhuis!

Naast het leuke deel, zijn er ook een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden.

Eén daarvan is dat er best wat kosten komen kijken bij de aanschaf van een huis.

Deze kosten kun je sinds 1 januari 2018 niet meer meefinancieren in je hypotheek. Je moet daarom eigen geld inleggen om een hypotheek af te sluiten.

Je moet dan denken aan een bedrag van ongeveer vier tot zes procent van de koopsom. Daarnaast kun je ervoor kiezen om nog extra eigen vermogen in te leggen en hiermee de hypotheek en dus de maandlasten te verlagen.

Tip: bereken je maximale hypotheek

Wat verstaan we eigenlijk onder eigen geld?

Eigen geld is het geld dat je zelf tot je beschikking hebt om te investeren in je nieuwe woning. Onder eigen geld of eigen middelen kan worden verstaan: het geld dat op je lopende rekening staat, geld op je spaarrekening of bijvoorbeeld de overwaarde afkomstig uit de verkoop van een vorige woning.

Tenslotte kun je eigen geld ook krijgen door een schenking van bijvoorbeeld je ouders of uit een erfenis.

Is het nog wel mogelijk een huis te kopen zonder spaargeld?

Het antwoord is helaas nee.  Zoals eerder benoemd is het sinds 1 januari 2018 niet meer mogelijk om een hypotheek zonder eigen geld af te sluiten.

Sindsdien mag namelijk alleen de koopsom en niets meer gefinancierd worden met een hypotheek.

Een hypotheek afsluiten zonder eigen middelen is dus niet meer mogelijk, want alle bijkomende kosten moet je zelf betalen.

Heb je zelf niet voldoende geld om deze kosten te kunnen dragen? Dan kun je eventueel je ouders lief aankijken voor een (belastingvrije) schenking.

Welke kosten zijn er bij het kopen van een huis?

Er zijn verschillende kosten die je kunt verwachten bij de aankoop van een huis.

Allereerst worden de kosten, die gemaakt worden om eigenaar van een woning te kunnen worden, ook wel kosten koper (afgekort k.k.) genoemd. De kosten koper bestaan uit overdrachtsbelasting en notariskosten voor de leveringsakte en moeten dus betaald worden van je eigen geld.

De notariskosten kunnen sterk verschillen, maar liggen gemiddeld rond de €1.200.

Vraag altijd meerdere offertes aan en kijk bij welke notaris je een goed gevoel hebt.

Verder hebben we nog de kosten van de overdrachtsbelasting. De huidige overdrachtsbelasting bedraagt twee procent van de aankoopwaarde voor bestaande woningen. De hoogte wordt bepaald door de woningwaarde op het moment van de koop. Dit houdt in dat de overdrachtsbelasting berekend wordt over de koopsom.

Koop je een nieuwbouwhuis, dan betaal je geen overdrachtsbelasting en koop je normaal gesproken Vrij op naam. In dat geval hoef je geen kosten koper (notariskosten en overdrachtsbelasting) te betalen.

Wel betaal je bouwrente. Dat is een vergoeding die je aan de aannemer van je nieuwbouwwoning betaalt voor zijn gemaakte kosten. De hoogte van de bouwrente is afhankelijk van je aannemer.

Goed om te weten! Kopers tot 35 jaar die een (eerste) huis kopen tot en met een bedrag van € 510.000, hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen (2024).

Zijn er nog meer kosten waar je rekening mee moet houden?

Naast de kosten koper zijn er ook nog andere kosten die je van je eigen geld moet betalen.

Let wel op! Omdat deze kosten heel erg kunnen verschillen kunnen we geen specifieke bedragen noemen behalve een richtlijn van 4-6% van de koopsom.

Vraag overal offertes aan en leg alles goed naast elkaar om zelf tot een specifiek totaalbedrag te komen. Dan sta je achteraf niet ineens voor verrassingen. Wij zetten alles hieronder voor je op een rijtje.

Kosten van de makelaar

Als je een aankoopmakelaar gebruikt om je huis te kopen, dan betaal je kosten voor de begeleiding bij het kopen van het huis. Deze kosten worden ook wel makelaarscourtage genoemd.

Wil je weten wat een aankoopmakelaar je precies gaat kosten? Ga dan op onderzoek uit, want er zijn ook verschillen in de kosten die makelaars rekenen. Sommigen berekenen een percentage van de aankoopprijs, maar anderen hebben een vast tarief.

Hoe dan ook ga een gesprek aan met een aantal makelaars, vraag naar de voorwaarden en kosten en kijk dan of er eentje bij jou en je budget past!

Taxatiekosten

Om je hypotheek rond te krijgen voor een bestaande woning is een taxatierapport meestal verplicht. De kosten voor een taxatierapport staan niet vast.

De prijzen verschillen per taxatiebureau en makelaar en zijn soms onderhandelbaar.

Bouwkundige keuring

Als je een ouder huis wilt kopen is het verstandig om een bouwkundig onderzoek te laten uitvoeren naar de kwaliteit van de woning. Verborgen gebreken komen dan aan het licht en meestal krijg je een begroting van de kosten van de mogelijke herstelwerkzaamheden.

Een bouwkundige keuring kost ongeveer een paar honderd euro.

Kosten Nationale Hypotheek Garantie

Mocht je een huis willen kopen met Nationale Hypotheek Garantie, dan betaal je eenmalig een provisie van 0,6 procent van de koopsom (in 2024). De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie op hypotheken tot € 435.000 (in 2024).

Sluit je een NHG-hypotheek af, dan leen je verantwoord en betaalbaar. Met hypotheekgarantie loop je als woningeigenaar minder risico en profiteer je van een rentekorting.

Advies en bemiddelingskosten

Tenslotte heb je een goede hypotheekadviseur nodig om je te helpen bij het afsluiten van je hypotheek en het regelen van de bijbehorende verzekeringen.

Een goede hypotheekadviseur zet een stap extra voor de klant en denkt altijd op alle fronten met je mee.

Nobel Hypotheken

Wil je weten of jij in aanmerking komt voor extra leencapaciteit vanwege je energielabel? Of het nu is om te verduurzamen of je huis nog mooier af te werken met een prachtige dakkapel bijvoorbeeld. Wij zoeken het voor je uit!

Wij van Nobel Hypotheken helpen je graag door middel van het geven van een hoogwaardig financieel advies en denken op alle fronten met je mee. Wij zetten altijd een stap extra voor onze (potentiële) klanten, analyseren echt alle mogelijkheden en denken wanneer nodig altijd buiten de gebaande paden.

Zo zorgen we ervoor dat wij wél voor elkaar krijgen wat bij anderen niet mogelijk is. Ofwel wij zetten ons volledig voor jou in, zodat je de beste hypotheek of lening krijgt die helemaal bij je past en natuurlijk volledig aansluit op jouw situatie en wensen.

Wil je ook een adviseur die buiten de gebaande paden kijkt en echt alle mogelijkheden voor je analyseert? Neem dan snel contact op met ons ervaren en enthousiaste team.

Wij staan 24 uur per dag met de grootste betrokkenheid en oprechte aandacht voor je klaar. Een e-mail is zo gestuurd naar info@nobelhypotheken.nl of bel of app naar 06-54770122.