Hoe lang kan ik het beste mijn hypotheek vastzetten?

Hoe lang kan ik het beste mijn hypotheek vastzetten?

Als je samen met je hypotheekadviseur een hypotheek hebt gevonden die helemaal bij je past, komt vervolgens de vraag aan bod hoe lang je deze nu het beste vast kunt zetten en tegen welk rentetarief. En daar zijn best veel mogelijkheden in te vinden.

Belangrijkste keuze die je zult maken is: ga je voor een variabele of een vaste rente? Wat je uiteindelijk ook kiest, laat je hierbij sowieso goed adviseren!

Om je nu alvast een beetje op weg te helpen, leggen we hieronder zo goed mogelijk uit welke keuzes je hebt en waar je allemaal rekening mee kunt houden.

Lees ook: welke keuzes maak je bij het kopen van je eerste huis?

Variabele rente

Bij een variabele rente, ook wel korte rente genoemd, is de rente gekoppeld aan de rente in de markt. Het rentepercentage schommelt dan gedurende de looptijd van je hypotheek.

De rente wijzigt tijdens de looptijd iedere maand, kwartaal of half jaar. Vooraf weet je dus niet wat je de volgende maand aan rente moet betalen. De hypotheekrente is gekoppeld aan de marktrente en stijgt of daalt mogelijk elke maand.

Voordeel is dat wanneer de hypotheekrente daalt, je daar direct profijt van hebt.

Je kunt elke maand overstappen van hypotheekaanbieder en hypotheekvorm. Je kunt ook op ieder moment kiezen om de rente vast te zetten tegen het dan geldende rentepercentage.

Een nadeel is dat je geen enkele zekerheid hebt. Het rentebedrag kan elke maand weer anders zijn. Dus stijgt de gemiddelde marktrente, dan stijgt je maandbedrag helaas ook mee

Vaste rente

Bij een vaste rente, ook wel lange hypotheekrente genoemd, zet je de rente voor een langere periode vast. Deze periode kan variëren van één tot dertig jaar.

Het percentage dat je bij het afsluiten (of oversluiten) van je hypotheek vastzet, verandert niet gedurende de rentevaste periode. Wil je de rentevaste periode toch eerder openbreken? Dan betaal je waarschijnlijk een zogenaamde boeterente.

Aan het einde van de rentevaste periode ontvang je een nieuw rentevoorstel om de rente opnieuw voor een bepaalde periode vast te zetten. Je kunt hiermee akkoord gaan, of op zoek gaan naar betere aanbiedingen en je hypotheek eventueel oversluiten.

Is het verstandig je hypotheekrente (lang) vast te zetten?

In een periode met lage hypotheekrentes, zoals de afgelopen jaren het geval was, kiezen veel mensen ervoor om hun hypotheekrente vast te zetten voor langere tijd.

Denk bijvoorbeeld aan een hypotheekrente voor 20 jaar of voor zelfs 30 jaar vast. Op deze manier ben je er zeker van dat je nog lang kunt profiteren van een lage rentestand.

Houd je van zekerheid en wil je niet voor verrassingen komen te staan? Dan kun je je rente het beste lang vastzetten. Je weet dan zeker dat je maandlasten stabiel blijven.

In een periode van hogere rentestanden wordt er vaker gekozen voor een kortere rentevaste periode, bijvoorbeeld een hypotheekrente voor 4 jaar vast of nog korter.

Je hebt dan minder zekerheid over de maandlasten in de toekomst, maar je hebt wel kans dat de hypotheekrente lager ligt op het moment dat je rentevaste periode afloopt. Bovendien liggen de rentetarieven voor korte rentevaste perioden vaak lager, waardoor je meteen profiteert van lagere maandlasten. Zo kun je op korte termijn goedkoper uit zijn. Of dat op lange termijn nog steeds zo is, blijft altijd onzeker.

Eigenlijk is het vastzetten van je hypotheekrente een soort strategische beslissing.

Je kunt kiezen voor een langere periode met zekerheid maar dan betaal je soms ook meer.

Kies je voor de kortere periode kun je profiteren wanneer de rente nog meer daalt, maar ook dat is geen zekerheid.

Overleg daarom goed met je hypotheekadviseur wat wel of niet handig is om te doen in jouw persoonlijke situatie. Dat is namelijk voor iedereen weer anders

Is het mogelijk een rentevaste periode eerder te stoppen?

Een rentevaste hypotheek (kosteloos) beëindigen, kan eigenlijk alleen wanneer de rentevaste periode voorbij is. Tussentijds een nieuwe hypotheek afsluiten kan wel, maar dat noemen we het oversluiten van je hypotheek. In de meeste gevallen krijg je dan te maken met een boete.

Ook wanneer je de woning in één keer wilt afbetalen (bijvoorbeeld vanwege een grote financiële meevaller), krijg je bij de meeste geldverstrekkers te maken met een boete. De bank heeft namelijk gerekend op inkomsten voor een bepaalde periode en daar komt dan ineens verandering in.

Alleen bij de verkoop van je woning geldt een uitzondering, dan kun je de hypotheek wél in één keer boetevrij aflossen

Houd rekening met toekomstplannen

Wat je uiteindelijk ook gaat kiezen, houd daarbij ook goed rekening met je plannen voor de (nabije) toekomst.

Heb je bijvoorbeeld een kinderwens, gaan je kinderen binnenkort studeren en wil je daaraan bijdragen, of wil je je baan opzeggen om voor jezelf te beginnen? Dan kan je wellicht beter kiezen voor een rentepercentage dat voor een langere periode stabiel blijft.

Aan de andere kant kun je er ook voor kiezen om je hypotheekrente voor kortere tijd vast te zetten als je aan het begin van je carrière staat. Je verwacht dan dat je in de toekomst meer gaat verdienen en eventuele grotere stijgingen in de marktrente wel kunt veroorloven.

Nobel Hypotheken

Nobel Hypotheken kan je helpen de juiste keuzes te maken bij het uitzoeken van je hypotheek.

Wil je weten wat voor jou specifiek het slimste en voordeligste is om te doen? Wij zoeken het voor je uit! Want wij van Nobel Hypotheken helpen je graag door middel van het geven van een hoogwaardig financieel advies en denken op alle fronten met je mee. Wij zetten altijd een stap extra voor onze (potentiële) klanten, analyseren echt alle mogelijkheden en denken wanneer nodig altijd buiten de gebaande paden.

Zo zorgen we ervoor dat wij wél voor elkaar krijgen wat bij anderen niet mogelijk is. Ofwel wij zetten ons volledig voor jou in, zodat je de beste hypotheek of lening krijgt die helemaal bij je past en natuurlijk volledig aansluit op jouw situatie en wensen.

Wil je ook een adviseur die buiten de gebaande paden kijkt en echt alle mogelijkheden voor je analyseert? Neem dan snel contact op met ons ervaren en enthousiaste team.

Wij staan 24 uur per dag met de grootste betrokkenheid en oprechte aandacht voor je klaar. Een e-mail is zo gestuurd naar info@nobelhypotheken.nl of bel of app naar 06-54770122.