Hoe gaat het met de woningmarkt in 2023?

We weten allemaal dat de huidige woningmarkt best een lastig vraagstuk is en dat een (nieuwe) woning vinden een hele uitdaging kan zijn.

Er zijn weinig (betaalbare) nieuwbouwwoningen beschikbaar en oudere mensen stromen maar heel beperkt door naar een kleinere woning. Dit komt omdat de prijzen van bestaande woningen enorm gestegen zijn de afgelopen jaren en voor ouderen verkopen en terugkopen lang niet altijd lucratief is.

Valt er dan ook wat positiefs te melden? Jazeker!

Verbod op opkopen huizen door vastgoedbeleggers

Een mooie ontwikkeling voor starters is, dat gemeenten sinds enige tijd een verbod mogen invoeren voor het opkopen van huizen voor de verhuur.

De afgelopen jaren visten bijvoorbeeld starters op de woningmarkt vaak achter het net, omdat ze niet konden concurreren met vastgoedbeleggers die meestal flink meer kunnen bieden. Een opkoopverbod kan starters dus meer kansen bieden. Een aantal gemeenten, waaronder enkele grote steden, heeft zo’n verbod ingevoerd wat dus een positieve ontwikkeling is!

Eindelijk dalen de prijzen weer op de woningmarkt

Na jaren van bizarre prijsstijgingen, mega overbieden, heel vaak misgrijpen en een hoop frustratie, is de rust eindelijk een beetje wedergekeerd in de woningmarkt.

De gemiddelde verkoopprijs was in het eerste kwartaal 8,2 procent lager dan een jaar geleden, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM). Dat is gunstig voor iedereen die zich op de woningmarkt begeeft of wil gaan begeven.

Woningmarkt in Amsterdam

In Amsterdam liggen de prijzen van huizen op dit moment zelfs op het niveau van begin 2021. Door het dalen van verkopen op de woningmarkt, wisselden in Amsterdam het afgelopen kwartaal een 25% minder eigenaren van woning, dan in de laatste maanden van vorig jaar.

Tenslotte nam het aanbod van te koop staande huizen iets af, maar aan de andere kant is de keuze voor kopers nog wel veel ruimer dan een jaar geleden.

Daling hypotheekrente verwacht

Bij dalende huizenprijzen horen helaas ook stijgende hypotheekrentepercentages. Hierdoor betaal je een stuk minder voor je huis dan ongeveer een jaar geleden, maar gaan je maandelijkse lasten, die je de komende jaren moet afdragen, helaas wel omhoog.

Dat is nu eenmaal aan elkaar gekoppeld zoals patat met mayonaise en haring met uitjes.

De gemiddelde hypotheekrente is in de eerste vijf maanden van 2023 gestabiliseerd en gaat naar verwachting tegen het einde van dit jaar zelfs weer dalen. Tegelijkertijd liggen de hypotheekrentes van verschillende rentevaste periodes enorm dicht bij elkaar.

De verschillen tussen de 10- en 30-jaarsrente zijn op dit moment heel erg klein. Dit betekent dat het voor huizenkopers gunstiger kan zijn te kiezen voor een iets hogere rente op lange termijn, zodat zij langer verzekerd zijn van stabiele maandlasten.

Klinkt als een mooi moment om te gaan kijken en te kopen!

Nobel Hypotheken als jouw persoonlijke adviseur

Bij Nobel Hypotheken helpen wij je graag met kwalitatief financieel advies en denken met je mee over alle vraagstukken. Wij doen altijd een stapje extra voor onze klanten, analyseren echt alle opties en denken altijd buiten de gebaande paden als dat nodig is.

Op deze manier weet jij zeker dat je bereikt wat anderen niet kunnen. Dat wil zeggen: wij doen er alles aan om jouw te helpen de beste hypotheek te krijgen die bij je past en uiteraard perfect aansluit bij jouw omstandigheden en wensen.

Wil je ook een adviseur die buiten de gebaande paden kijkt en echt alle mogelijkheden voor je analyseert?

Neem dan snel contact op met ons ervaren en enthousiaste team. Wij staan 24 uur per dag met de grootste betrokkenheid en oprechte aandacht voor je klaar. Een e-mail is zo gestuurd naar info@nobelhypotheken.nl of bel of app naar 06-54770122.