Wat komt er allemaal kijken bij het kopen van je eerste huis?
Het is een van de belangrijkste momenten in je leven. Je gaat je eerste huis kopen! Maar wat is daar nu allemaal voor nodig? En welke vakspecialisten zijn hierin onmisbaar?
We hebben een aantal zaken voor je op een rijtje gezet, zodat je goed beslagen ten ijs komt!
Het begint met een goede hypotheekadviseur
Een huis kopen begint eigenlijk allemaal met een goede en betrouwbare hypotheekadviseur.
Een goede hypotheekadviseur neemt de tijd om goed op een rijtje te zetten wat er mogelijk is en geeft je een hoogwaardig financieel advies. Ook moeten ze goed met je meedenken en altijd bereikbaar zijn, zodat je snel kunt schakelen wanneer dat nodig is.
Want het is heel erg belangrijk te weten of je droomhuis ook daadwerkelijk haalbaar is en tot welk bedrag je eventueel kunt bieden. Het zou toch erg zuur zijn als je bod wordt geaccepteerd en de hypotheek dan niet rond blijkt te komen.
Nobel Hypotheken kan dit allemaal voor je regelen en is de perfecte en betrouwbare hypotheekadviseur!
Een goede makelaar
Als je weet wat je ongeveer kunt lenen en bieden, gaat het leukste deel van het proces, namelijk de grote zoektocht naar je droomhuis beginnen. Dit kun je natuurlijk zelf doen via diverse huizensites op het internet, maar je kunt (daarnaast) ook werken met aan aankoopmakelaar.
De makelaar die de woning te koop aanbiedt, is de verkopende makelaar en treedt op namens de verkoper. De verkoopmakelaar behartigt de belangen van de verkoper en doet er alles aan om de woning voor een zo hoog mogelijke prijs en de beste voorwaarden te verkopen.
Een aankoopmakelaar treedt op namens de koper en neemt het gehele aankooptraject uit handen. Zo bekijkt de makelaar de waarde van de woning, de juridische aspecten en de bouwkundige staat. De makelaar voert de onderhandelingen met de verkopend makelaar en probeert voor jou als koper een zo laag mogelijke prijs onder de meest gunstige voorwaarden te bedingen.
Nadeel van een aankoopmakelaar is dus dat het je extra geld kost wat je misschien liever wilt gebruiken voor je nieuwe woning. Voordeel is dat deze makelaar onderaan de streep dus juist geld voor je kan verdienen. Door gebreken te onderkennen, te onderhandelen en misschien wel een huis te vinden dat nog niet op de grote websites te vinden is.
Wil je weten wat een aankoopmakelaar je gaat kosten? Ga dan even op onderzoek uit want er zijn ook verschillen in de kosten die makelaars rekenen. Sommigen berekenen een percentage van de aankoopprijs, maar anderen hebben een vast tarief. Hoe dan ook ga een gesprek aan met een aantal makelaars, vraag naar de voorwaarden en kosten en kijk dan of er eentje bij jou en je budget past!
Betrouwbare notaris
Bij het kopen van een woning heb je altijd een notaris nodig. Kies dan voor een notaris die bij je past! Een notaris dicht bij huis kan handig zijn. Met name wanneer je meerdere keren langs het notariskantoor moet. Let ook op de prijs. Notarissen bepalen namelijk zelf hun tarieven.
Vraag dus een aantal offertes op en vergelijk deze. Let erop dat het offertebedrag meestal exclusief BTW is. Controleer verder goed welke werkzaamheden binnen het voorstel vallen. Hiermee voorkom je onverwachte kosten achteraf.
Heb je de perfecte notaris gevonden? Dan gaan de werkzaamheden beginnen. Na het tekenen van het koopcontract maakt de notaris de officiële documenten voor de overdracht op. De notaris stelt de akte van levering ofwel transportakte op.
Met deze akte word jij eigenaar van de woning op de overdrachtsdatum. De notaris maakt deze leveringsakte op basis van de eerder getekende koopakte. De notaris schrijft de akte van levering in Het Kadaster, nadat jij deze samen met de notaris en verkoper hebt getekend.
Bijna iedereen maakt gebruik van een hypotheek bij het kopen van een huis. De notaris gebruikt de financiële stukken van de geldverstrekker voor het opstellen van de hypotheekakte. In de hypotheekakte staat de overeenkomst tussen jou en de geldverstrekker uitgewerkt.
Vervolgens neemt de notaris voor de overdracht de hypotheekakte met je door. Hierna tekenen jij, de notaris en geldverstrekker de overeenkomst. In de praktijk is er vaak iemand van het notariskantoor aanwezig, die tekent namens de geldverstrekker. Na ondertekening schrijft de notaris de hypotheekakte in Het Kadaster. Nu staat openbaar geregistreerd dat jij een hypotheek hebt op de woning.
Op de datum van passeren worden de akte van levering en de hypotheekakte bij de notaris ondertekend. Hierna is het tijd voor de sleuteloverdracht. Natuurlijk kun je nog een rondje maken door de woning met de verkopers, zodat je zeker weet dat alles naar verwachting wordt opgeleverd.
Tip! Als nieuwe woningeigenaar kun je verschillende kosten eenmalig aftrekken van je inkomen bij de Belastingdienst. Dit levert financieel voordeel op. De kosten voor de notaris horen gedeeltelijk bij de aftrekposten. De kosten die betrekking hebben op de koopakte zijn niet aftrekbaar. De kosten voor de hypotheekakte zijn wel aftrekbaar.
Nobel Hypotheken
We gaven als eerste in dit blog aan dat het vinden van een goede hypotheekadviseur de allerbelangrijkste eerste stap is. Nobel Hypotheken is die betrouwbare adviseur!
Want wij van Nobel Hypotheken helpen je graag door middel van het geven van een hoogwaardig financieel advies en denken op alle fronten met je mee. Wij zetten altijd een stap extra voor onze (potentiële) klanten, analyseren echt alle mogelijkheden en denken wanneer nodig altijd buiten de gebaande paden.
Zo zorgen we ervoor dat wij wél voor elkaar krijgen wat bij anderen niet mogelijk is. Ofwel wij zetten ons volledig voor jou in, zodat je de beste hypotheek of lening krijgt die helemaal bij je past en natuurlijk volledig aansluit op jouw situatie en wensen.
Wil je ook een adviseur die buiten de gebaande paden kijkt en echt alle mogelijkheden voor je analyseert? Neem dan snel contact op met ons ervaren en enthousiaste team.
Wij staan 24 uur per dag met de grootste betrokkenheid en oprechte aandacht voor je klaar. Een e-mail is zo gestuurd naar info@nobelhypotheken.nl of bel of app naar 06-54770122.