Wat en hoeveel is de overdrachtsbelasting?

Wat en hoeveel is de overdrachtsbelasting?

Als je op zoek bent naar een nieuwe woning zie je op woningwebsites als Funda achter de vraagprijs van huizen altijd de afkorting k.k. staan, ofwel kosten koper.

Het betekent dat er voor de koper een aantal kosten bij komen die nog boven op de aankoopprijs gerekend moeten worden.

Voor een deel zijn dat verplichte kosten, maar vaak is er ook sprake van aanvullende kosten die je helaas niet kunt meefinancieren in je hypotheek. Een deel hiervan is gelukkig wel weer aftrekbaar van de belasting.

Wat houdt kosten koper precies in?

Onder kosten koper vallen zaken als overdrachtsbelasting, notariskosten, de kosten van een bouwkundige keuring, taxatiekosten, de kosten van een aankoopmakelaar en de advies- en bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur. Deze kosten moet je bij de aankoopprijs van je toekomstige woning optellen.

Helaas kun je ze dus niet in je hypotheek opnemen, je moet ze zelf betalen.

De hoogte van kosten koper verschilt per woning en situatie, maar houd in totaal rekening met circa 4 tot 5% van het aankoopbedrag. En omdat dat best een hoge kostenpost is, is dus goed om daar inzicht in te hebben zodat je weet wat je gaat betalen voordat je je handtekening zet onder het koopcontract.

Verschil kosten koper (k.k.) en vrij op naam (v.o.n.)

Met kosten koper (k.k.) krijg je meestal te maken als je een bestaande woning koopt. Een nieuwbouwwoning koop je doorgaans vrij op naam (v.o.n.).

Het grootste verschil en daarmee het grootste voordeel ten opzichte van kosten koper is dat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen (2% van de koopsom). De woning hoeft ook niet van een vorige eigenaar aan jou te worden overgedragen. Koop je wel een bestaande woning dan krijg je dus te maken met de kosten van de overdrachtsbelasting.

Hieronder leggen we uit wat dat precies inhoudt.

Overdrachtsbelasting

Bij de aankoop van een bestaande woning moet je (meestal) overdrachtsbelasting betalen. Koop je bijvoorbeeld een woning waarin je zelf voor langere tijd gaat wonen? Dan is de overdrachtsbelasting 2% van de koopsom van de woning.

In alle andere gevallen is de overdrachtsbelasting 10,4% van deze waarde. Je betaalt de overdrachtsbelasting aan de notaris. Die regelt alles keurig voor je in het koopcontract. Maar er zijn ook een aantal voorwaarden en uitzonderingen waarin je deze kosten dus niet hoeft te betalen.

Ben je namelijk starter en jonger dan 35 jaar? Dan hoef je in 2024 geen overdrachtsbelasting te betalen als je een woning koopt onder de 510.000 euro (vanaf 2025 wordt dit bedrag verhoogd naar 525.000 euro). Dat is dus mooi meegenomen!

Heb je al eerder een woning gekocht, maar nog nooit gebruikgemaakt van deze vrijstelling?

Dan kun je hier misschien nog steeds voor in aanmerking komen als je voldoet aan de voorwaarden voor leeftijd en koopsom. Koop je samen een huis en is slechts een van jullie beiden onder de 35? Dan wordt de overdrachtsbelasting naar rato berekend: alleen de oudste partner betaalt dan over zijn of haar deel overdrachtsbelasting.

In alle gevallen geldt wel dat je zelf moet gaan wonen in het huis dat je koopt.

Wil je precies weten voor welke regelingen en kortingen je zelf in aanmerking komt bij de aankoop van je huis?

Neem dan contact op met de adviseurs van Nobel Hypotheken. Zij kunnen je helpen bij elke vraag en hebben alle tijd en aandacht voor je. Een e-mail is zo gestuurd naar info@nobelhypotheken.nl of bel of app naar 06-54770122.

Relevante informatie

Hoeveel eigen geld heb je nodig om een huis te kopen?

Hoeveel kan ik maximaal lenen voor een hypotheek?

Tips voor het kopen van je eerste huis