Wat betekent hypotheekrenteaftrek en hoe werkt het?
Een van de voordelen, als je een eigen huis hebt (gekocht) of gaat kopen, is dat je recht hebt op hypotheekrenteaftrek.
Het houdt kort gezegd in dat je de rente die je betaalt over de hypotheekschuld mag aftrekken van je inkomen. Dat is natuurlijk erg lekker, maar je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Deze voorwaarden en meer belangrijke informatie zullen we hieronder toelichten.
Basis voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek
- De hypotheek die je afsluit is bedoeld voor de aankoop, verbetering of het onderhoud van een woning die je hoofdverblijf is. Deze schuld heet de ‘eigenwoningschuld’. De rente over de financiering van een tweede huis of over een lening voor andere doeleinden is helaas niet aftrekbaar.
- De hypotheekrente is sinds 2001 nog maximaal 30 jaar aftrekbaar. Voor iedere hogere hypotheek die je wilt afsluiten, geldt deze termijn wel steeds weer opnieuw voor het bedrag dat je extra leent. Daardoor kunnen er dus verschillende einddata bestaan.
- Ga je je huis verkopen? Dan moet je, als je binnen 3 jaar weer een nieuwe woning koopt, de overwaarde die vrijkomt bij de verkoop van de oude woning weer investeren. Doe je dat niet en ga je een lening aan ter grootte van de aankoopprijs van de nieuwe woning, dan heb je geen recht op renteaftrek over de hypotheek ter grootte van die overwaarde. Zorg dus dat je de eventuele overwaarde altijd weer investeert in je huis.
Extra voorwaarden voor het krijgen van hypotheekrenteaftrek
- In 2013 zijn de voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek ook al eens aangescherpt. Sindsdien mag je de rente over nieuwe eigenwoningschulden alleen aftrekken als de lening volledig en binnen 360 maanden (30 jaar) minimaal annuïtair wordt afgelost. Deze verplichting moet worden opgenomen in de leenovereenkomst, wat waarschijnlijk de hypotheek zal zijn.
- Ook moet er jaarlijks aan de aflossingsverplichting worden voldaan. Overeenkomsten die verder gaan dan een annuïtair aflossingsschema, zoals een lineaire aflossing, komen ook in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Over deze vormen volgt verderop meer informatie.
- Sluit je een lening af voor je eigen woning bij een persoon of instelling, zoals een familielid of een buitenlandse bank, die niet verplicht is deze gegevens aan de Belastingdienst te melden? Dan moet je de relevante gegevens omtrent je lening zelf aan de Belastingdienst doorgeven. Het afsluiten of wijzigen van de lening geef je door via de aangifte inkomstenbelasting over het jaar waarin de wijziging of het afsluiten van de lening plaatsvond.
- Voldoet een hypotheeklening niet aan de eisen of wordt de aflossingsverplichting niet nageleefd, dan vervalt het recht op de hypotheekrenteaftrek.
Meer informatie over de voorwaarden vind je bij de belastingdienst en de Rijksoverheid
Hoeveel mag je nu eigenlijk aftrekken?
Helaas mag je niet meer zoveel aftrekken als een paar jaar geleden het geval was, maar het in nog steeds erg interessant om dit te doen.
Het aftrekbare deel van de hypotheekrenteaftrek werd in de afgelopen jaren namelijk snel minder en dus afgebouwd van 52 % naar slechts 36,93 %. Dit zou eerst in kleine stapjes gedaan worden met slechts 0,5 % per jaar.
Maar in het regeerakkoord van het laatste kabinet Rutte werd besloten om de hypotheekrenteaftrek vanaf 2020 versneld af te bouwen naar 36,93% in 2023. Dat is dus waar we nu staan.
Hoe kun je zorgen dat je de aftrek daadwerkelijk terugkrijgt?
De hypotheekrenteaftrek kun je terugvragen bij het indienen van je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Je betaalt als het ware maandelijks de bruto hypotheeklasten vooruit, en pas na verwerking van de aangifte krijg je het belastingvoordeel terug.
Als je liever eerder je teruggave wilt ontvangen dan kan dat door een voorlopige teruggave aan te vragen. Dan is het mogelijk dit voordeel iedere maand te laten uitbetalen.
Let op met je voorlopige teruggave
Door allerlei omstandigheden kan het nodig zijn dat je de voorlopige teruggave aan moet passen. Bijvoorbeeld omdat je gaat verhuizen, de rente op je hypotheek is verlaagd of omdat je hebt afgelost op je lening.
Daardoor kan het zijn dat je minder rente gaat betalen en daardoor ook minder belastingvoordeel krijgt. Door de teruggave te verlagen, voorkom je dat je bij de definitieve aanslag moet bijbetalen. Zorg dus dat je dit goed in de gaten houdt en aanpast of laat aanpassen door een ervaren adviseur!
Nobel Hypotheken als jouw persoonlijke adviseur
Heb je ergens hulp bij nodig? Wij van Nobel Hypotheken helpen je graag door middel van het geven van een hoogwaardig financieel advies en denken op alle fronten met je mee. Wij zetten altijd een stap extra voor onze (potentiële) klanten, analyseren echt alle mogelijkheden en denken wanneer nodig altijd buiten de gebaande paden.
Zo zorgen we ervoor dat wij wél voor elkaar krijgen wat bij anderen niet mogelijk is. Ofwel wij zetten ons volledig voor jou in, zodat je de beste hypotheek krijgt die helemaal bij je past en natuurlijk volledig aansluit op jouw situatie en wensen.
Wil je ook een adviseur die buiten de gebaande paden kijkt en echt alle mogelijkheden voor je analyseert?
Neem dan snel contact op met ons ervaren en enthousiaste team. Wij staan 24 uur per dag met de grootste betrokkenheid en oprechte aandacht voor je klaar. Een e-mail is zo gestuurd naar info@nobelhypotheken.nl of bel of app naar 06-54770122.