Verduurzamen in de winter: Start met isoleren!
De prijzen van gas stijgen steeds verder door en de verwachting is dat het de komende jaren zo blijft of deze zelfs nog hoger worden. Daarom is het verstandig zoveel mogelijk te besparen op deze kosten door je huis zo goed mogelijk te verduurzamen.
Een vrij makkelijke manier is starten met isoleren! En met een beetje mazzel krijg je hier nog subsidie voor ook. Dus ga snel aan de slag en kijk wat er mogelijk is voor jouw huis en in jouw situatie.
Isolatie mogelijkheden
Je huis kun je op verschillende manieren isoleren. Zo kun je je gevel of muren isoleren, hr-glas of triple glas plaatsen of dak- of vloerisolatie plaatsen.
Begin met het isoleren van de plaatsen van jouw huis waar de meeste warmte weglekt. Dit kun je bijvoorbeeld zien door een warmtescan te laten uitvoeren van je huis.
Het is ook een goede manier om te controleren of de aangebrachte of aanwezige isolatie (nog) goed functioneert. Oude isolatie kan met de jaren ook gaan verzakken en voor vocht- en andere problemen zorgen.
Als je weet wat je wilt isoleren, dan wil je weten wat het kost. Er zijn ook kleine zaken die je gemakkelijk en niet te duur zelf kunt uitvoeren. Maar voor het isoleren van de gevel of muren, het plaatsen van hr-glas of triple glas of het aanbrengen van dak- of vloerisolatie je heb je een vakman en dus een hoger budget nodig.
Vraag daarom offertes aan bij verschillende aanbieders en vergelijk deze goed.
Verduurzamen en subsidie
Bij een bestaand huis kun je je spaargeld gebruiken of een persoonlijke lening afsluiten als dit nodig is.
Maar je kunt ook een hypotheek afsluiten of uitbreiden, bijvoorbeeld voor de aankoop of verbouwing van je huis of voor een lagere rente, dan kun je bij je hypotheek een extra bedrag aanvragen voor verduurzaming.
Meestal geldt hiervoor een aantrekkelijke lage rente. Je mag onder bepaalde voorwaarden zelfs duizenden euro’s extra lenen bovenop je maximale hypotheek als je dit geld gebruikt voor energiebesparende maatregelen. En vergeet natuurlijk de susidies voor verduurzamen niet.
Een kundige hypotheekadviseur kan je hier heel goed bij helpen en zorgt dat jij de meest voordelige opties te zien krijgt.
Hieronder vind je een overzicht van een aantal mogelijke manieren van isoleren en het dus uiteindelijk besparen van kosten. Doe er vooral je voordeel mee.
Naden en kieren dichten
Het klinkt misschien heel simpel. Maar door het isoleren van naden en kieren kun je op korte termijn en met een kleine investering veel energiewinst boeken. Door gebruik te maken van tochtstrips en kit kun je je huis snel verbeteren, zeker als de tocht groot was.
Spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie is een snelle en slimme manier van isoleren en het is al binnen een dag aan te brengen door een deskundige. De terugverdientijd van deze investering is ongeveer 3 tot 4 jaar.
Gevelisolatie buitenzijde
Het is niet altijd mogelijk om de binnenmuren te isoleren maar wel om de muren aan de buitenzijde te isoleren. Het betekent dat je gevel in een ruimer jasje komen te zitten en zorgt voor de nodige warmte.
Dak- en vloerisolatie
Wanneer je energiebesparende maatregelen wilt nemen en je vloer nog goede isolatie mist is het verstandig om deze te isoleren. Vloerisolatie voorkomt koude voeten en levert een energiebesparing op. Daarnaast komt de vochtige lucht vanuit de kruipruimte minder makkelijk de woning in.
Het is ook verstandig om je dak te isoleren, zelfs als de zolder niet gebruikt of verwarmd wordt. Warmte stijgt namelijk op. Dus ook de warmte van de kamers die je wel verwarmt in huis. Er gaat daarom veel warmte naar de zolder toe en met een ongeïsoleerd dak verdwijnt dat zo naar buiten.
Glasisolatie
Glasisolatie of het plaatsen van hr-glas of triple-glas kan bijdragen aan het verminderen van de koustromen in huis en levert dus zowel een besparing op als een verbetering van het wooncomfort. De investeringskosten kunnen dus lager worden door gebruik te maken van diverse subsidies en speciale leningen.
Leidingen en radiatoren
Leidingen isoleren (bijvoorbeeld in niet geïsoleerde ruimtes) en radiatorfolie plaatsen om warmteverlies te verminderen.
Terugverdientijd investeringen
Hoelang het duurt voor je een investering in verduurzaming terugverdient, verschilt natuurlijk per aanpassing. Zeker met de hogere energieprijzen geldt altijd, je betaalt voor een verbouwing of aanschaf, maar je hoeft minder maandelijkse lasten te betalen aan energie.
Het is daarom verstandig om uit te zoeken hoelang het duurt voordat je uit de kosten bent.
Een spouwmuurisolatie verdien je bijvoorbeeld binnen 3 tot 4 jaar terug maar kieren isoleren eigenlijk meteen al. Natuurlijk is het handig hulp te hebben bij het uitzoeken van alle mogelijkheden en regels en gelukkig is deze hulp dichtbij.
Nobel Hypotheken
We begrijpen dat het lastig in te schatten wat er wel en niet handige is qua investering.
Geen nood. Wij van Nobel Hypotheken helpen je graag door middel van het geven van een hoogwaardig financieel advies en denken op alle fronten met je mee.
Wil je ook een hypotheekadviseur die buiten de gebaande paden kijkt en echt alle mogelijkheden voor je analyseert?
Neem dan snel contact op met ons ervaren en enthousiaste team. Wij staan 24 uur per dag met de grootste betrokkenheid en oprechte aandacht voor je klaar. Een e-mail is zo gestuurd naar info@nobelhypotheken.nl of bel of app naar 06-54770122.
Relevante informatie
Welke belastingvoordelen zijn er voor huiseigenaren?
Wat voor invloed heeft het energielabel van je huis op je hypotheek?