Tips voor het kopen van je eerste huis

Tips voor het kopen van je eerste huis

Het is een hele spannende tijd, het kopen van je eerste huis. Je moet aan een heleboel regels voldoen, eigen geld meenemen, cijfers laten zien en meerdere gesprekken met adviseurs voeren.

Maar naast veel dingen moeten, is het vooral ook een hele leuke tijd waarbij je op zoek gaat naar jouw eerste droomhuis. Natuurlijk doe je dit binnen de mogelijkheden die je hebt en ga je kijken en voelen wat er bij je of jullie past!

Om dit proces zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen hebben we een aantal tips voor jullie op een rijtje gezet, je vindt ze hieronder.

Zorg voor een goede hypotheekadviseur

Een goede hypotheekadviseur is goud waard en zoekt voor je uit wat er allemaal wel en niet mogelijk is en wat je ongeveer kunt uitgeven. Niets zo vervelend als je je droomhuis hebt gevonden en een bod hebt uitgebracht en het blijkt uiteindelijk financieel niet haalbaar.

Zeker in deze tijden van huizenschaarste. Dus volg hierin ons advies op, we spreken uit ervaring, en schakel Nobel Hypotheken in.

Zij hebben de beste hypotheekadviseurs die je kunt vinden en die echt een stap extra voor je zetten! Zij zullen grondig voor je uitzoeken welk bedrag je kunt lenen voor de aankoop van je eerste huis en welke maandlasten daarbij horen.

Overleg ook meteen even of er misschien een starterslening beschikbaar is en of je daarvoor in aanmerking komt. Goed om te weten, een eerste afspraak bij Nobel Hypotheken is altijd vrijblijvend!

Kijk tenslotte naar de mogelijkheden van belastingvrij schenken. Misschien dat familieleden je financieel kunnen en willen helpen.

Verdiep je in de bijkomende kosten

Het is slim om alle bijkomende kosten op papier te zetten zoals de overdrachtsbelasting, de verrekeningen van eigenaarslasten, de kadasterkosten, kosten voor de hypotheekadviseur en natuurlijk de kosten voor de notaris.

Deze kunnen vaak (deels) meegenomen worden in de lening, maar moeten soms ook uit eigen zak betaald worden.

Daarom is het alvast goed om te weten dat je de “kosten koper” zelf moet betalen en je dit bedrag dus op je rekening moet hebben staan. Onder kosten koper vallen in ieder geval de overdrachtsbelasting (2% van de koopsom) en de notariskosten.

Als koper mag jij zelf de notaris kiezen, dus let hierbij goed op de prijs die hij of zij vraagt.

Zet je woonwensen op papier

Aan de hand van je financiële mogelijkheden kun je voor jezelf in kaart brengen wat je wensen zijn. Bijvoorbeeld het aantal kamers, de woonoppervlakte, soort woning en de buurt.

Hou het wel realistisch en kijk wat de huizen kosten in de plaatst waar zje zou willen wonen. Een woning in de stad is vaak duurder dan op het platteland, dus vergelijk prijzen en keuzes zodat je een idee hebt van de mogelijkheden in de gemeente waar je zou willen wonen.

Bedenk ook of je liever een bestaande woning zou willen kopen of wil je juist een nieuwbouwwoning als starterswoning?

Laat je goed adviseren over de voor- en nadelen van beide soorten bouw, zodat je goed kunt bepalen wat bij jou past.

Bij huidige bouw kun je vaak al op korte termijn in je huis gaan wonen, maar betaal je wel de kosten koper en kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met bestaande gebreken.

Bij nieuwbouw wordt het huis vrij op naam opgeleverd, maar komen er vaak nog veel kosten bij qua meerwerk.

Verdiep je in de buurt

Heb je een mooi huis gezien waar je wel zou willen wonen? Kijk dan niet alleen naar de woning, maar vooral ook naar de buurt.

Bezoek de buurt op verschillende tijdstippen en op verschillende dagen. Fietsen of wandelen door de buurt geeft een ander perspectief. Ga eens een lekker op een bankje zitten en neem rustig de buurt in je op.

Je kunt ook aan buurtbewoners vragen hoe zij het wonen in de betreffende straat of plaats ervaren.

Zorg dat je vragen bij een bezichtiging vooraf op papier zet

Het bezichtigen van een woning gaat best snel, er zijn veel indrukken en achteraf denk je misschien had ik maar meer vragen gesteld. In deze tijden moet je vaak snel beslissen en heb je dan geen tijd meer om achteraf nog van alles te gaan vragen.

Maak daarom een vragenlijstje en gebruik dat tijdens de bezichtiging om al je vragen te stellen aan de makelaar. Hierdoor weet je bijna zeker dat je niets vergeet. En loop je nog steeds tegen dingen aan?

Pas dan de lijst aan na iedere bezichtinging, voor je het weet ben je een expert op het gebied van goede en nuttige vragen stellen.

Kies een aankoopmakelaar die bij je past

Een aankoopmakelaar treedt op namens de koper en neemt het gehele aankooptraject uit handen. Zo bekijkt de makelaar de waarde van de woning, de juridische aspecten en de bouwkundige staat.

De makelaar voert de onderhandelingen met de verkopend makelaar en probeert voor jou als koper een zo laag mogelijke prijs onder de meest gunstige voorwaarden te bedingen.

Nadeel van een aankoopmakelaar is dat het je extra geld kost wat je misschien liever wilt gebruiken voor je nieuwe woning. Voordeel is dat deze makelaar onderaan de streep dus juist geld voor je kan verdienen. Door gebreken te onderkennen, te onderhandelen en misschien wel een huis te vinden dat nog niet op de grote websites te vinden is.

Wil je weten wat een aankoopmakelaar je gaat kosten? Ga dan even op onderzoek uit want er zijn ook verschillen in de kosten die makelaars rekenen. Sommigen berekenen een percentage van de aankoopprijs, maar anderen hebben een vast tarief.

Hoe dan ook ga een gesprek aan met een aantal makelaars, vraag naar de voorwaarden en kosten en kijk dan of er eentje bij jou en je budget past.

Zorg dat iemand je koopakte kan nakijken

Zodra je bod is geaccepteerd, zit je al snel bij de notaris om de eerste koopakte te ondertekenen. Die is ongeveer twintig pagina’s dik met heel veel juridische taal. Je moet daar echt een juridisch onderlegd iemand naar laten kijken.

In vele koopaktes zitten toch nog foutjes, want ook notarissen zijn niet feilloos. Aangezien je waarschijnlijk de duurste aankoop van je leven gaat doen, is het verstandig om het contract goed na te lezen voordat je je handtekening zet. Zo voorkom je later heel veel problemen.

Nobel Hypotheken

We gaven bij punt 1 in dit blog aan dat het vinden van een goede hypotheekadviseur de allerbelangrijkste stap is. Zoals eerder gezegd Nobel Hypotheken is die betrouwbare adviseur!

Wil je ook een adviseur die buiten de gebaande paden kijkt en echt alle mogelijkheden voor je analyseert? Neem dan snel contact op met ons ervaren en enthousiaste team.

Wij staan 24 uur per dag met de grootste betrokkenheid en oprechte aandacht voor je klaar. Een e-mail is zo gestuurd naar info@nobelhypotheken.nl of bel of app naar 06-54770122.